fbpx
A sörfőzés történelmi öröksége és a változatos történelmi stílusok előtt tiszteleg a BBC új sorozata. A szériából a május 29. és június 1. között tartott, madridi Brewers Forum keretében mutattak be részleteket, ahol az is kiderült, sört kell majd főzni a Marson.

A sörkedvelők nevezhetik el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa hivatalos sörét, amely a zirci apátság sörmanufaktúrájában készül, kifejezetten a programsorozat italaként.

A tavaszi áremelkedések után újabb drágulás következik: a Cseh Sörfőzők Szövetsége a nyersanyagok és az energia árának emelkedésére hivatkozva jelentette be, hogy még többe kerülnek majd a sörök.

Nem divatosak az USA-ban a belga apátsági sörök, így lehúzza a rolót a Spencer Brewery, az Egyesült Államok egyetlen trappista főzdéje, és a kolostor más bevételi források után néz.

Óvatos optimizmus, de pattanásig fesztült idegek jellemzik a magyar söripar jelenlegi helyzetét – legalábbis erre lehet következtetni a Magyar Sörgyártók Szövetségének harmincadik születésnapja alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésből.

Németországban, ahol a magyar helyezettel szemben a sörösüvegek szerepe sokkal jelentősebb a dobozokénál, félő, hogy nyáron nem lesz elég palack. Az üveghiány oka pedig a sofőrhiány.

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Dining Guide Év étterme díjat. A top 10-be két vidéki étterem került.

Hat év szünet után, június közepén, a régi helyszínen, mintegy 50 kisüzemi sörfőzdével és 20 gasztronómiai kiállítóval tér vissza az első magyarországi kézműves sörfesztivál, a hazai sörforradalom meghatározó rendezvénye, a Főzdefeszt!

Két év kényszerű szünet után ismét borfesztivál lesz Szegeden. Az ország legnagyobb borászati seregszemléjén csaknem százötven hazai pincészet kínálatát lehet megkóstolni, ha pedig sörrel „lúgosítanál” utána, arra is lesz lehetőséged!

Az ANTL idei első újdonsága egy New England IPA, amely az India Pale Ale-eket gondolja tovább gyümölcsös ízvilágával, opálos, világos sárga megjelenésével, és testes, kellemesen kesernyés ízélményt követő selymes lecsengésével.

Május 27-29. között ismét a gasztronómia rajongóinak találkozóhelyévé válik a Millenáris, ahol - két év szünet után - újra várja látogatóit a Gourmet Fesztivál!

Erjesztőtartályokkal, fakordókkal, saját laborral és új terméktípusokkal bővítene a Fehér Nyúl Sörfőzde, és ehhez a közösségi finanszírozást választották.