A kisüzemi sörfőzés nagyon fiatal iparág Magyarországon, így a legtöbb sörfőzde még nem tudott pénzügyi tartalékokat felhalmozni. Nyereség nélkül hamar be kell zárni, az árak növekednek, a profit pedig csökken.

Vigyázni kell ezzel a nyárral is, mert mire észrevesszük, hogy benne járunk, lassan már kifelé megyünk belőle! Hagyományosan a június az egyik legerősebb sörös hónap azt évben, szóval volt miből csemegézni az elmúlt hetekben. Íme, néhány kedvencünk!

A One Beer idén is megrendezte az Extrém Sörversenyt, amely csak külső szemlélőként vicces, belülről nézve igenis vannak nehéz pillanatai! Az a helyzet ugyanis, hogy ha nem elég extrém, azért nem jut tovább a nevezett tétel, ha pedig túl extrém, akkor nehezen fogyasztható, ergo nehezen eladható, és ezek miatt hasal el. A jó megoldás valahol középtájon van, de vajon hol lehet a középtáj egy olyan mezőnyben, amiben medvehagymás-spenótos bajor búza, pho leves ízű

Sosem látott mértékben drágulnak a sörfőzés alapanyagai, növekednek az energia árak és szállítási költségek, és ha ez nem lenne elég, az elszálló euró árfolyam is terheli a kisüzemi sörfőzdéket, amelyek eddig kivártak az áremelésekkel.

A 19. század végétől egészen a szocialista korszakig mutat be plakátokat a Dreher történetéből a cég reklámtörténeti kiállítása, olyanokat is, amelyeket még soha nem láthatott a közönség.

Legkevesebbet Spanyolországban kell fizetni a Michelin-élményért, ott fejenként 20 euróból kijön, de Budapesten sem kell sokkal mélyebben a zsebekbe nyúlni.

Lassan, de biztosan élénkül Európában a sörturizmus, amely épp olyan vonzó lehet a téma iránt érdeklődők számára, mint a borvidékek, pincészetek meglátogatása. Vannak olyan országok, ahol már külön turisztikai programok foglalkoznak a kérdéssel.

Nagyjából ezt vártuk 2020 és 2021 tavaszán, nem? Sörfesztiválokat, nyitva tartó vendéglátóhelyeket, amelyekben akkor sem kell maszkot viselni, amikor felkelsz az asztaltól, hogy elmenj a mosdóba. És új söröket is. Sokat.

Három napon keresztül tanácskoztak a söripar szereplői a spanyol fővárosban. Madridban kiderült, hogy a finom alkoholmentes sör már tényleg itt van a kanyarban; a nagyipari sörgyártásban a kiemelkedő minőség már említésre sem érdemes és előfordulhat, hogy lesz olyan, amiben a craft főzdék tanulnak majd a nagyoktól.

150 éves Németország egyik legsikeresebb sörmárkája, amely ebből az alkalomból ünnepi dobozban jut el a magyar fogyasztókhoz is. Idén először pedig a magyar forgalmazó elhozta hozzánk is a csodálatos Radeberger Zwickl-t!

Május utolsó napjaiban, Madridban tartják a Brewers Forumot és az European Brewers Conference rendezvényt, amely a legnagyobb sör témájú tanácskozás Európában. A legfontosabb infókat ezúttal is a helyszínen próbáljuk elcsípni.

Időről időre eljut hozzánk is némely szerb craft sörfőzde egy-egy tétele. Jól látszik, hogy ott is pörög a sörforradalom, és ezt támasztják alá a szomszédos országból érkező adatok is. De vajon milyenek a sörök? Megnéztük három szerb főzde söreit.