A francia forradalom sújtotta Ename bencés kolostornak mára csak a romjait lehet megtekinteni, ám Belgium legrégebben üzemelő családi sörfőzdéjének hála, az egykori apátság söreinek felelevenítésével visszautazhatunk az időben.

25 magyar kisüzemi sörfőzde fogott össze, hogy június 5-én, a Nyitott Főzdék Napján egyszerre mutatkozzon be az érdeklődőknek. Pannonhalmán apátsági sörökkel, Budapesten többek között szakértői előadásokkal és fickósör kóstolóval, Ózdon „vak” sörteszttel várják a vendégeket a Nyitott Főzdék Napján.

Viszlát, te szeles, esős, de legalább nyitást, és amúgy pedig szuper söröket hozó május! Jóképú NEIPA, kadarkás grape ale, dupla witbier és nyári porter, kávés savanyúság a Főzdepark búcsúsör - ezek voltak a május legemlékezetesebb újdonságai!

Nagyon ráfeküdt minden nagy gyártó az alkoholmentes sörre. Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, ez lesz a következő évek egyik slágerterméke. De vajon hol tartanak a gyártók ebben a műfajban? Itt a nagy alkoholmentes sörteszt!

Közeleg a június 5, azaz a Nyitott Főzdék Napja. A sörfőzdék egyre több és több programot hoznak nyilvánosságra. Van ahol csocsóbajnoksággal, van ahol új sör bemutatókkal készülnek, a főzde bejárására pedig mindenhol lesz lehetőség.

A Paix Dieu ciszterci apátság sörére sokan azt fogják mondani, hogy túl sok körülötte a felhajtás. Azzal viszont nehéz lenne vitatkozni, hogy nem sok olyan sör készül a világon, amit csak teliholdkor főznek, és minden főzet egyéni szimbólumot kap.

Folytatjuk a Nyitott Főzdék Napját ajánló sorozatunkat, amelyben ezúttal családi programokat, izgalmas koncerteket, szuper főzdetúrákat, és persze illatozó street food ételeket, és söröket ajánunk a figyelmetekbe Győrújbaráttól Tokajig!

A Monyo Hungarian Terroir sorozata olyan sörökből áll, amelyek valamilyen különleges helyi alapanyaggal – jellemzően szőlővel – készülnek. A legújabb, szekszárdi kadarkával erjedt tétel egy vérbeli Hungarian Grape Ale. Podcast.

Hogy hol esik legjobban a sör? Mindig ott, ahol megiszod! De mutatunk néhány garantáltan favorit helyszínt, ha tanácstalan lennél, hol fogyaszd el kedvenc italod!

Az 1830-as években alapított Sint-Sixtusabdij Westvleterent kolostor szerzetesei nem sokat vártak azzal, hogy sört kezdjenek főzni: az alapítás évtizedének végén már elkészült az első néhány főzet. Volt hát idejük arra, hogy megalkossák a „világ legjobb sörét”.

A World Whisky Day alkalmából, másodszor tartott Online Whiskyfesztivált május közepén a WhiskyNet csapata. A rendezvényen három előadás vezette körbe virtuálisan a hallgatókat a globális whiskyvilág körül.

A 21. századi ízlés és gyomor nagyon nehezen venné be azokat a sörszerű italokat, amelyeket őseink, ezelőtt mondjuk kétszáz évvel még vígan fogyasztottak. Kinek kéne ma már egy zavaros, kőrislevéllel és mondjuk macskagyökérrel ízesített lötty?! Pedig akár ezeket is megkóstolhatod!