A sörfőző persze csak akkor tudja elképzelni, hogy hard seltzert kérjen, ha nagyon meleg van, és nincsen a közelben sör. Vida Norberttel, a Vaskakas Sörfőzde tulajdonosával próbáltuk megfejteni a hard seltzerek titkát.

Egy Rómában működő apátság, amelynek történetében malária járvány, elnéptelenedés, majd egy franciaoszágból érkező szerzetes hozta a fordulatokat. A három szökőkútról elnevezett Tre Fontane Apátságban közel sem csak a sör a legfontosabb bevételi forrás: az eukaliptusz olajat is komolyan veszik.

Vajon mennyivel tartalmaznak kevesebb kalóriát az alkoholmentes sörök, mint a hagyományosak? Lehet-e a sörhas ellen küzdeni úgy, hogy elhagyjuk, vagy csökkentjük az alkoholtartalmú italok fogyasztását?

A kávépörkölő mester leginkább a gin tonikhoz hasonlítja a hard seltzert, illetve elképzelhetőnek tart a gyümölcsösök mellett akár egy kávés ízűt is. Bakos Balázs, a Roastopus alapítója vall első hard seltzer élményéről.

Próbáltál már sörkérget sütni a sonkára? A négy napos hétvégén tuti lesz időd kipróbálni, és ezzel fel is tudod dobni a szokásos húsvéti menüt. Jöhet a recept?

A legelső, jelenleg is működő nem belgiumi trappista főzde a La Trappe, amelyet 1881-ben a Franciaországbeli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek alapítottak holland területen. Még alkoholcsökkentett sörül is van.

Itt vannak a leghülyébb áprilisi sörtréfák: kék újdonság a First-től, a várva várt szalonnás Budweiser, a már klasszikusnak számító spárgás IPA, a hagymás-tejfölös láger, és végre valahára a Soproni lambic!

Rohanunk bele a tavaszba. Az első hónap el is telt belőle, mi pedig csak úgy kapkodtuk a fejünket, hiszen – ahogy az lenni szokott – a tél végén a sörfőzdékben is beindult az élet. Az munka első gyümölcsei pedig már be is érettek!

A vendéglátás lassan egy éve tartó teljes kifekvése némileg magával rántotta a kraftot is. A sörfőző, ha nem ugrik fejest az erjesztőtartályba, megpróbál előre menekülni. A fogyasztói érdeklődést pedig muszáj fenntartani, ha kell, új tételekkel. Erre egy aktuális példa az Ugar Brewery Zen Mode nevű söre. Teaidő!

A lobio olyan nemzeti étel Grúziában, mint nálunk mondjuk a paprikás csirke. Van belőle kifőzdés változat és a csúcsgasztróban is megtalálható. Szerencsére nem kell hozzá különösebb szakértelem és alapanyag sem, ráadásul bátran lehet rá sörözni - ha bírsz!

A sommeliernek a Viper érett lime-os, fehér virágos ízvilága jött be leginkább, holott a hard seltzer kóstolása előtt kissé karakteresebb ízvilágú italra számított. Ferenczi Csilla szerint az italtípus nagy előnye a letisztultsága, igazi, frissítő longdrinkként jellemezte.

Ausztria egyetlen trappista sörfőzdéje a Duna mellett, az engelszell-i apátságban működik, ahol mindössze kilenc szerzetes él. Söreiket csakis Ausztriából származó malátával, a szomszédból származó komlóval készítik.