Az 1830-as években alapított Sint-Sixtusabdij Westvleterent kolostor szerzetesei nem sokat vártak azzal, hogy sört kezdjenek főzni: az alapítás évtizedének végén már elkészült az első néhány főzet. Volt hát idejük arra, hogy megalkossák a „világ legjobb sörét”.

A World Whisky Day alkalmából, másodszor tartott Online Whiskyfesztivált május közepén a WhiskyNet csapata. A rendezvényen három előadás vezette körbe virtuálisan a hallgatókat a globális whiskyvilág körül.

A 21. századi ízlés és gyomor nagyon nehezen venné be azokat a sörszerű italokat, amelyeket őseink, ezelőtt mondjuk kétszáz évvel még vígan fogyasztottak. Kinek kéne ma már egy zavaros, kőrislevéllel és mondjuk macskagyökérrel ízesített lötty?! Pedig akár ezeket is megkóstolhatod!

A július 5-i Nyitott Főzdék Napján nem csak a különböző, a főzdéből frissen kikerülő sörökről és a főzdetúrákról szól minden, hiszen a résztvevő sörfőzdék mind kitesznek magukért az ételkínálat terén is!

A francia Mont des Cats, és a spanyol Cardeña jelenleg az a két trappista sör, melyek nem rendelkeznek még hivatalos ATP (Authentic Trappist Product) címkével. Jelen cikkünkben az utóbbi, több mint 1200 éves kolostor sörével foglalkozunk behatóbban. 

A szabályokkal úgy van mostanában, hogy amikor tilt, akkor nem jó, mert nem enged, amikor enged akkor nem jó, mert nem tilt, amikor meg tiltva enged, engedve tilt, akkor meg… mindegy, akkor sem jó. Csapataink harcban állnak, a teraszt már elfoglaltuk, előre a belső terekért!

A Mont des Cats a legidősebbnek számít a trappista sörfőzdék között, mégsem jelenítheti meg mindössze egyféle sörének címkéjén Authentic Trappist Product védjegyet. Ennek oka pedig egészen az első világháborúig vezetnek vissza.

A legjobb tavaszi sörélmények listázása mellett természetesen nem feledkezhetünk meg álandó sorozatunkról sem, amelyben azokat a kisüzemi újdonságokat soroljuk, amelyek a legemlékezetesebbek voltak számunkra az utóbbi hetekben.

Ahogy szépen lassan indulhat újra az élet, kedvenc vendéglátóhelyeink is egyre többet hallatnak magukról. Néhányukról viszont épp ezekben a napokban derül ki, hogy sajnos el kell búcsúzzunk tőlük.

Konyhai és mosodai berendezéseket költöztettek el annak érdekében, hogy a helyükön sörfőzdék hozzanak létre. A Nagy-Britanniában működő Mount St. Bernard Abbey szerzetesei néhány éve, a nulláról kezdtek neki a sörkészítésnek.

A japán whisky mára fogalommá lett. A távol-keletről érkező párlatok rendre bizonytják, hogy lehet őket a legjobb skót vagy ír italokkal együtt emlegetni. A japán mesterek ugyancsak európai mintára láttak neki a sörfőzésnek, ők vajon mire jutottak?

A Chemistry For Life kutatói nem csupán afféle köldöknézegető, elméleti szakemberek, hanem akár egy világjárvány idején is beleállnak olyan kérdésekre adható tudományos válaszok keresésébe, hogy mennyi buborék lehet egy pohár sörben.