Kaptunk egy MiniBrew gépet a Sörgép.hu-tól, hogy próbáljuk ki mi is élesben, hogyan működik a házisörfőzés, robotpilótával. Talán nem lőjük le a poént, ha eláruljuk, a végén lett sörünk, meg is mutatjuk, milyen!

Írország első számú craft sörfőzdéjének O’Hara’s Brewingnek a stoutja megy mostanában az egyik legnagyobbat a műfajban Magyarországon. Újságírókat és olvasóinkat kértünk meg arra, teszteljék az ír főzde fekete sörét.

Letaglózó március

2022-04-06 | 06:53 Magazin
Nagy visszatérőket és érdekes újdonságokat hozott a március sörügyben. Itt a teljes, megújult HopTop alapsor, egészen rácsavarodtunk az új Ceylon Buddyra. Közben pedig ámulunk az új Horizont Night Shiften, csípjük a First Woodoo-t, a One Beer energiaitala pedig valósággal kikészít.

A Serfőző és a Café Astoria jóvoltából április elején nem kellett Prágáig utazni egy jóhangulatú cseh sörvacsora kedvéért, melynek második felében Katona Csaba is tiszteletét tette, néhány szórakoztató történelmi érdekességgel a tarsolyában.

Hét különleges, First hordóérlelt sört kóstoltunk végig, azon vizsgálódva, hogy a brandy, a whisky, a calvados vagy épp a boroshordó áll jobban nekik. A nem mindennapi kóstolósorba pedig beillesztettük a Horizont, hazai forgalomba nem kerülő, vadonatúj Night Shift tételét is!

A Boortmalt Magyarország dunaújvárosi üzeme az egyedüli maláta előállító az országban. Korábban nem, vagy szinte minimális mennyiségben szállítottak kisüzemi sörfőzdéknek, ám ez mára megváltozott és már egyre több craft sörnek alapanyaga a magyar árpából készülő maláta.

A koncertek és sportesemények tapasztalatai azt mutatják: a korábbi sörmennyiség többszöröse értékesíthető azoknál a pultoknál, ahol nem kell sorban állni az italért. Egy osztrák és egy lengyel fejlesztői csapat, két különböző megoldást is talált arra, hogyha rövid idő alatt, nagy mennyiségben van szükség frissen csapolt sörre.

Korlátozott mennyiségben kerül Magyarországra a Bitburger új, hidegkomlós söre, amelyet az amerikai Deschutes Sörfőzdével közösen készítettek. A sör egy olyan zwickel, amely egyszerre malátás, közben pedig csak úgy vibrálnak benne az amerikai komlók!

Több mint 20 éve főzi Írországban dry stoutját az O’Hara’s Brewing, amely a szigetország első számú craft sörfőzdéje. Magyarországon már három termékkel vannak jelen, amelyek közül szemmel láthatóan a stout a főszereplő, azt is megnéztük, miért!

Egészen más területeken dolgoztak korábban, de közös bennük, hogy már az első Főzdefeszten rácsodálkoztak arra, milyen változatos tud lenni a sör. A SIMA Brewing a járvány miatti lezárások sűrűjében indult, ennek ellenére gyorsan megismerhette őket a közönség.

Fogyatkozó glutén, ötféle komlóval bolondított tripla IPA, téliesített nyári közönségkedvenc, és ha ez még mindig nem lenne elég, a negyedik oltással is triggerelnek. Élesedik 2022, a február már egészen penge!

Tény, hogy nem sör, illetve alkohol is csak elvétve van benne, viszont erjesztett italként, technikailag közeli rokon a kombucha, amely egyrészt meghökkentően finom, másrészt pedig olyan változatos, hogy egy egészen új dimenzióba enged betekintést.