A vendéglátás lassan egy éve tartó teljes kifekvése némileg magával rántotta a kraftot is. A sörfőző, ha nem ugrik fejest az erjesztőtartályba, megpróbál előre menekülni. A fogyasztói érdeklődést pedig muszáj fenntartani, ha kell, új tételekkel. Erre egy aktuális példa az Ugar Brewery Zen Mode nevű söre. Teaidő!

A lobio olyan nemzeti étel Grúziában, mint nálunk mondjuk a paprikás csirke. Van belőle kifőzdés változat és a csúcsgasztróban is megtalálható. Szerencsére nem kell hozzá különösebb szakértelem és alapanyag sem, ráadásul bátran lehet rá sörözni - ha bírsz!

A sommeliernek a Viper érett lime-os, fehér virágos ízvilága jött be leginkább, holott a hard seltzer kóstolása előtt kissé karakteresebb ízvilágú italra számított. Ferenczi Csilla szerint az italtípus nagy előnye a letisztultsága, igazi, frissítő longdrinkként jellemezte.

Ausztria egyetlen trappista sörfőzdéje a Duna mellett, az engelszell-i apátságban működik, ahol mindössze kilenc szerzetes él. Söreiket csakis Ausztriából származó malátával, a szomszédból származó komlóval készítik.

Egy tálca Pécsi Prémium Pils és a vadonatúj Pécs On Stage bakelit igazán minőségi és tartalmas kikapcsolódást ígér a jóféle zene és a finom sörök kedvelőinek!

A párlatszakértő szerint a hard seltzer – hasonlóan az USA-hoz – Magyarországon is nagy karriert futhat be. Borbáth Gabriella a Viper kóstolása után annak könnyedségét és letisztultságát tartotta az ital legfőbb erényének, és azt is elárulta, szerinte milyen gyümölcsökkel működne még a ’seltzer.

Aki egyszer rákapott a különféle komlók varázsára, hajlamos nem csak a sörökben keresgélni a megszeretett íz és illatvilágot. Erre pedig egyre több lehetőség van. Lássuk az alkoholmenteseket!

Ezúttal a belga sörökről, azokon belül is a trappista csúcsfőzetekről beszélgettünk, méghozzá Mesterházy Ernővel és Ács Norberttel, akik a Premium Beer formáció alapítói. Megpróbáltuk megfejteni, mi olyan kult Magyarországon a belga sörökben, sokat beszéltünk a lambicról és a világ legjobbnak mondott söréről is.

Idén is elkészültek a Szent András Sörfőzde húsvétváró, nyuszis sörei! Az alapja mindkettőnek egy színpompás NEIPA, de míg az egyik megmaradt az alapoknál, a másikba sárgabarack és bazsalikom is került!

A séfnek a hard seltzerről egyből a Balaton, a kánikula és a barátok jutottak eszébe. Lenk Zsolt, a Dreher Sörvacsorák kreatív séfje, miután kóstolta az újdonságot, elárulta hol bukkanhat fel a gasztronómiában a hard seltzer.

Hányszor elmúlt már, de újra vár a balatoni nyár, nekem a Balaton a Riviéra, nyári gyerekek a Balaton parton… Ahogy jövünk a télből kifelé, indul is a visszaszámlálás, készülünk az évet megkoronázó Balatoni Nyaralásra, ezekben a covidos időkben meg aztán különösen. Kicsit odébb van még, amíg a Kék Hullám sebesvonatra feldobjuk a koffert, hangolódjunk addig is a balaton-felvidéki Stari sörfőzde söreivel!

Nos, többször írtunk már olyan belga apátsági sörfőzdéről, amelynek viszontagságos a története, de közülük is kiemelkedően kalandos sors jutott az Achel városában működőnek.