Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sörszótár

Alsó erjesztésű sör

Az alsó erjesztésű sörök a világ sörtermelésének tetemes részét, egyes adatok szerint 90%-át teszik ki. Jellegzetességük, hogy erjedésük mindössze 5-6 fokos hőmérsékleten megy végbe, így olyan élesztőtörzsekkel készülnek, amelyek bírják ezt a hőfokot. Az erjesztés utáni lágerezés, vagyis érlelés szintén igen alacsony hőmérsékleten zajlik.

Olvass tovább!

Alumíniumhordó

A fémből készült söröshordók 30-as évekbeli megjelenése előtt fahordókban szállították és tárlták a söröket. A hordókat kátránnyal szigetelték, és annak ellenére, hogy sokkal nehezebbek, nehezebben szállíthatóak és tisztíthatóak az aluminiumból készült hordóknál, sokáig tartották magukat a fémhordókkal szemben.

Olvass tovább!

Aromakomló

A komló, ahogy mondani szokás, a sör fűszere. A sörkészítéskor komló (Humulus lupulus) tobozát használják, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a jellegzetes aromájú gyantát. Aromakomló minden olyan komlófajta, amelyet általában a forralás befejezése előtt nem sokkal tesznek a sörlébe, annak érdekében, hogy az illatanyagok oldódjanak ki elsődlegesen, a komlókeserűség pedig a háttérben maradjon. Erre leginkább…

Olvass tovább!

Bak sör

Alsó erjesztésű, német eredetű sör. A középkorban Einbeckben és környékén kezdték készíteni, 16-17. században Németország első számú söre volt. Eredetileg leginkább müncheni malátából készül. Jellemző rá a magas alkoholtartalom. Hazánkban a 19. században jelent meg, jellemzően tavasszal és ősszel készül, színe a világos rézszíntől a hagyományos barnáig változik.

Olvass tovább!