Közönséges, mindennapi sör a középkori Angliából. Léteztek természetesen különböző, helyi változatai mind a szigetországban, mind a tengerentúlon.
Sörszótár
A sörfőzés egyik legfontosabb folyamata, amikor a gabonából maláta készül. Ekor a csírázás során a gabonaszemekben lévő keményítő cukorrá alakul át. Ez a cukor alakul át később az erjedés során alkohollá és szén-dioxoddá.
A sörfőzésben használt eszköz, más néven szacharométer. Ezzel határozzák meg a sörlé cukortartalmát.
Alsó erjesztésű, német eredetű sörfajta, a bock erősebb, magasabb alkoholtartalmú és testesebb változata. Koncentrált ízű, kora tavaszi/téli sör, nevének jelentése dupla bak.
A Távol-Keleten és Ausztráliában több olyan sörmárka is létezik, amelyeknek a nevében megtalálható a „dry” kifejezés.
Német alsóerjesztésű sörök, a sötétebb, leginkább félbarna kategóriából. Jellemző rájuk, hogy a karmell maláta ízei mellett visszafogottabban jelentkezik a komlókeserűség.
European Beer Consumers Union – Európai Sörfogyasztók Szövetsége.
Alsó erjesztésű, német eredetű sörfajta. A bock fagyasztásos eljárással koncentrált változata. Készítése során a fagyasztás a víz egy részét eltávolítja a sörből, így az jelentősen koncentrálódik: nő az ízinteniztás és az alkoholtartalom.
Az Élesztő 2013 tavaszán nyílt, mint az első – és azóta is egyetlen – komoly méretű kézműves söröző, melyben 21 csapról folynak az addig csak hébe-hóba csapolt magyar kézműves sörök.
A csírázó árpában, de főleg a kész malátában rengeteg enzim található.