Balling fokban adják meg a ki nem erjedt sörlé cukorfokát, vagyis kiderül belőle a sörlé szárazanyagtartalma, azaz, hogy 100 kg sörlében hány kg cukor található. Sok országban a Balling fokot feltüntetik a sörök címkéin, vagy a dobozon is, de Magyarországon nem kötelezi erre semmi a gyártókat. Kisüzemi sörök esetében viszont ennek ellenére gyakran találkozni vele.
Sörszótár
Vagyis árpabor. Felső erjesztésű sörtípus. Általában a főzde legerősebb söre, leginkább télre időzítik a megjelenését, sok esetben évjárat megjelöléssel is ellátják.
A sörök világában kevésbé jártas fogyasztók a söröket leginkább a színük alapján különböztetik meg, nem pedig az erjesztés módja szerint. Az alsó vagy felső erjesztés technológiája ugyan legalább annyira felelős az italban kialakuló illatokért és ízekért, mint az alapanyag, de leegyszerűsítve a dolgokat elmondható, hogy léteztek barna és világos sörök, és ezek színe az árpa…
Sötétebb árnyalatú alsóerjesztésű sörtípus. Jellemző rá a gazdag malátás test, és az olajos magvakat idéző ízvilág. A sörtípus a 19. században volt igen népszerű Közép-Európában. Anton Dreher is ezt a fajtát készítette először Kőbányán.
Kiváló minőségű maláta, amelynek megjelenése nagyban meghatározta az orszták söripart.
Létezik egy tudományos elmélet, amely szerint az ókor kezdetén, a mezőgazdaság megszületéséhez a sörkészítés legalább olyan mértékben hozzájárult, mint az, hogy a gabonából kenyeret süssenek.
Könnyed, német búzasör, amely különösen frissítő és savas a tejsavbaktérium okozta erjedés miatt.
Tradicionális flamand sörtípus, amelyet gyakrabban egyszerűen witbiernek, vagy fehér sörnek nevezünk. Ezt a sörfajtát immár több mint 400 éve kezdték főzni a mai Belgium északi részén.
Világos, szalmasárga sör. Jellegzetes összetevője a kb. 50 százalék malátázatlan búza, és ugyanennyi világos árpamaláta, és a frissen darált koriander, valamint a citrushéj. Időnként pedig más fűszerek (pl. kamilla, kömény,…
A Bitburger Sörfőzde Németország nyugati részén, szinte a luxemburgi határnál található. A 200 éves múltra visszatekintő főzdét 1817-ben alapították, és a története épp oly fordulatos, mint amilyen a történelem volt az elmúlt két évszázadban.
Angliában minden pubnak megvan a maga bitter típusú söre. Evszázadokkal ezelőtt azért kezdték el bitternek nevezni, hogy megkülönböztessék a komló hozzáadása nélkül készült pale ale-től, hiszen a bitternek erősebben komlózott, határozottabb, férfiasabb íze van, mint a pale ale-nek.
Általában alacsony, maximum 4 alkoholszázalékosra szokták főzni, hogy egész estén keresztül lehessen élvezni a zamatát. Sokszor hidegkomlózzák a…