Október 2-án, immár harmadszor lesz Nyitott Főzdék Napja, országszerte remek programokkal, ezúttal pedig már hivatalos sörrel is. Gyuláról, Budapestről, Etyekről és Győrújbarátról is ajánlunk programokat!
A sör sokak számára nem több, mint egy kellemes hűsítő, mondhatni egy kis extra a szürke hétköznapok után vagy a hétvégéken. Valójában azonban egy történelmi italról beszélünk, mely több ezer éve szoros részét képezi az emberiség mindennapjainak és ünnepségeinek.
A kis Vas megyei faluban, Csempeszkopácson működik a Krenner Brewery, amely szeptemberben ünnepelte első születésnapját. A főzde mindennapjairól, a kezdetekről és a jövőről beszélgettünk Krenner Balázzsal, az egyik tulajdonossal.
Néhány szerencsés sörkedvelő és a szakma egy része már a boltokba kerülés előtt kóstolhatta a Bitburger Festbier 2021-et. A sör egy hete immár elérhető a Spar és Interspar áruházakban, és az eddigi vélemények alapján érdemes lesz betárazni belőle!
Még minket is megdöbbentett, milyen nagy választékban kaphatóak bajor típusú búzasörök a hazai kiskereskedelemben. Szinte minden diszkontlánc tart belőlük sajátmárkásat, és persze itt vannak a nemzetközi brandek is. Vakteszten derítettük ki, melyik éri meg jobban a pénzét.
Oktoberfest sem kell ahhoz, hogy évről-évre megszülessenek a klasszikus festbierek. És milyen jól van ez így, hiszen immár ez a második év, amikor nem rendezik meg a müncheni vurstlit, a fesztivál ürügyén viszont ettől függetlenül elkészülnek az Oktoberfestbierek.
Egy új kínai tanulmány szerint már kilencezer éve elkezdődött a sörkészítés Kínában, ezer évvel korábban az eddig véltnél. A sört a holtak tiszteletére, rituálisan fogyasztották.
Az utóbbi pár évben hatalmas változás tapasztalható az alkoholos italok fogyasztási szokásaiban. Ettől a váltástól lényegesen megemelkedett az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek piaca, innovatív fejlesztésekre sarkallva a gyártókat.
Éppúgy beizzott a sörélet, ahogyan a nyár is összeszedte magát augusztusra, és az utolsó kánikulai napok elárasztottak minket rengeteg újdonsággal. Pazar cseh láger, jóféle NEIPA, savanyú és gyümölcsös cukiságok, illetve a Magyarok Söre másképp!
A citrusos mellett a trópusi ízvilág az, amely az utóbbi években eluralkodott jó néhány craft sörtípusban. A korábbi meggyes sör lázra utalva vajon mondhatjuk már, hogy a mangó az új meggy?
A kiállítók két nap alatt lecsaptak a Belvárosi Sörfesztivál standjaira, de nem csak ők várják már a hatnapos rendezvényt. A szervezők 100-150 ezer látogatóra számítanak. Kurucz Gergely, főszervezővel beszélgettünk.
A húsban gazdag étrend miatt fájhatott a 14. századi szerzetesek hasa - derítette ki egy új kutatás, amelyet a The Guardian online kiadása ismertetett.