Cikk megosztása
Egyre hangosabb a zsongás a hazai sörpiacon, hiszen sorra jelennek meg az új főzdék, remek sörök készülnek, amelyek nemzetközi versenyekről hoznak el érmeket, az egyre változatosabb kínálathoz pedig még a multik is igyekeznek hozzátenni a maguk módján. Izgalmas év volt 2016, és mennyi minden vár ránk jövőre!
Nézzük csak, mi minden történt ebben az évben…
Főzdepark, a kraft az új kézműves
A szépen bővülő kőbányai Főzdeparkhoz köthető sörfőzdék (Monyo Brewing, Horizont Sörök, Mad Scientist, HopTop Brewery) fogalmazták meg idén nyáron a „kraft sör” ismérveit. A mozgalomhoz csatlakozott a Hedon, a RothBeer, a Balkezes és az Uradalmi Sörmanufaktúra is, valamint külföldiként a Kentucky Ale sörfőzde. A kifejezéssel a szerintük lejáratott „kézműves” jelzőt cserélnék egy jobban kifejezőre. A kraft sör többek között minőségi alapanyagokból készül, nem romlik meg, a magas főzdehigiénia és kiszerelési technológia eredményeképpen minden esetben fertőzésmentes, szép, a – stílusjegyből fakadó – kivételtől eltekintve szép és tartós habja van.
Utolsó sörfesztivál a várban, első Kisüzem Feszt
A Budai Vár felújítási munkálatai miatt utoljára szervezték meg az öt éves múltra visszatekintő Budavári Sörfesztivált júniusban. A nagyjából 200 féle sört felvonultató eseményen voltak premierek, bemutatkozott új főzde, és limitált szériás söröket is lehetett kóstolni, mégis talán a legfontosabb hír, hogy a szervezőknek már van egy nagyon jó helyszínötletük a 2017-es fesztiválra, a felújítás után pedig szeretnének visszatérni a Budavári Palota teraszaira.
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete először szervezett saját sörfesztivált az idén. A rendezvény remekül sikerült, reméljük 2017-ben jön a folytatás!
Főzdenyitások
A 2016-os év ismét hozott néhány főzdenyitást, és ha igazak a hírek, 2017-ben sem lesz ez másképp! Megkezdte a működését – a teljesség igénye nélkül – az eredetileg gerillafőzdeként indult Hedon, Balatonvilágoson, beindult a Hoptop, a Horizont és a Mad Scientist a már említett Főzdeparkban, a Fűtőház Rétságon, és megjelent a Masters Brewing is, amely eddig Németh Antallal és a Hara’ punk brigáddal készített egy-egy sört.
Csillogó érmek itthon és külföldön
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének 2016-os versenyén Bereczki István Zentus Par-Celsus nevű balti portere, a Monyó Flying Rabbit IPA-ja és a Guri Sörfőzde Pompeii nevű amerikai pale ale söre kapta a legtöbb pontot, de külföldön is kiválóan szerepelt néhány magyar sör. A HopTop Brewery Midnight Express nevű söre például bronzérmes lett az European Beer Staron, a Hopfanatic, a Monyo, a Reczer Ser, a Synthesis, a Rothbeer és a Mad Scientist pedig összesen 16 érmet hozott haza az Alltech Commonwealth versenyéről.
Sörgasztronómia
A Magyar Sörgyártók Szövetsége Sör mi több programja idén – a nők és a sör kapcsolata mellett – a sörgasztronómiára is ráfeküdt, rendre szezonális ételekhez remekül illő sörtippekkel jelentkezve. Húsvétkor a sonkához ajánlottak ezt-azt, legutóbb pedig a karácsonyi asztalra, ezen kívül Sörgasztronómiai Hetet is rendeztek, sőt, megválasztották az Év Sörkorcsolyáját is. Volt egy rakás fesztivál, ahol már figyeltek arra, hogy a sörök mellé nem csak egy sült kolbászt lehet benyomni, hanem vannak a helyzethez jobban illő fogások (mondjuk a jó sült kolbász mindig jó…), és a kocsma és az étterem határait feszegető helyek is nyílogatnak szépen.
Egyre könnyebb otthon sört főzni
Amellett, hogy működik néhány egészen jó alapanyag beszerző hely, a házi sörfőzőket segítő szakirodalmak választéka is bővült két kiváló könyvvel az idén. Tavasszal jelent meg Bajkai Tibor, Barla Roland, Jenei Béla és Róth Zoltán szerkesztésében a Sörfőzés otthon, egyszerűen, a közelmúltban pedig Mucha Attilától olvashattunk személyes hangvételű, recepteket is közlő anyagot, #konyha #sör #főzés – Így főzök sört a konyhában címmel.
Két galaxis közé kell képzelni a legnagyobb sörkonszernt
Egy 103 milliárd dolláros üzlet keretében létrejött idén a világ legnagyobb söripari konszernje, miután a belga-brazil Anheusen-Busch InBev megvette a Dreher Sörgyárak anyavállalataként is ismert SABMillert. Az egyesülés miatt az AB Inbev eladta öt kelet-európai sörmárkáját az Asahi Group Holdingsnak, többek között a Pilsner Urquellt, a lengyel Tyskiet és Lech-et, valamint a magyar Drehert.
Bezárt a Hopfanatic, a pub helyén megnyílt az Ogre bácsi
Előbb a Hunyadi téri sörözőt zárta be Kiss Tamás, majd váratlanul a Hopfanatic Sörfőzde is befejezte a működését. „Sok nehézségünk adódott, amit mi egyszerű polgárok már nem tudtunk orvosolni” – írták a Facebookon. A hazai kisüzemi sörfőzés egyik ikonikus alakja hagyta abba ezzel a sörkészítést, ám reméljük nem végleg – erre talán az is enged következtetni, hogy több főzde is felajánlotta szabad kapacitásait Kiss Tamásnak. Öröm az ürömben az, hogy a Szent András Sörfőzde remek hangulatú budapesti bázist nyitott az egykori Hopfanatic Pub helyén, Ogre Bácsi néven.
Kézműves termékekre kacsintgatnak a multik
Idén folytatódott az a trend, hogy a nagy sörgyártók igyekeznek némi innovációt ellesni a kisüzemektől, és a maguk módján a termékportfólióba illeszteni a szokásosnál rafináltabban komlózott, sőt felsőerjesztésű főzeteket. Így tett a Soproni az APA-val, aminek ugyan az alapja a hagyományos sopesz volt, és kétféle keserű-, illetve háromféle aromakomlót forralnak hozzá. A Dreher pedig újra összehozta a Hidegkomlóst, ami szintén az alapsör tuningolása, tavaly Citra, idén Calypso komlóval.