Cikk megosztása
Aki veszi a fáradságot, és végigböngészi a nemzetközi szaksajtót, nyolc olyan állítást talál, amelyek jobbára egybehangzóan próbálják megjósolni, mi várhat ránk ebben az évben a globális (craft) sörpiacon. Stílus- és trendhíradó következik!
Év elején sokan igyekeznek jóslásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, milyen divatok jönnek, mi lesz a sikk, és mely trendek vannak elmúlóban. Ha végigpörgetjük az elmúlt évek várakozásait, bizony találunk olyan állításokat, amelyek jó ideje ott vannak a várakozások között. Ezeket mi sem hagytuk le az alábbi listáról, de azért igyekeztünk a legérdekesebb újdonságokra koncentrálni.
1. Rozé sör
Az, hogy mitől lehet rozé egy sör, teljesen mellékes. Jobbára gyümölcsökkel érhető el a „rozé hatás”, illetve olyan könnyed testű, semleges sörökről beszélnek így az USA-ban, amelyek nyilván rózsaszínűek és evégett hordozzák a rozé borokban lévő szexiséget. És nagyjából ebben ennyi is van.
2020-ban már elindult a divatjuk a tengeren túlon, 2021-ben pedig állítólag tovább nő majd a népszerűségük. Az a mondás, hogy ezeken a sörökön keresztül vezet a kraft sör útja a rozézó csajokhoz, vagy fordítva. Már ha léteznek „rozézó csajok”, illetve ha léteznek, valamiért mégis sört innának.
2. Még mindig a hard seltzer
Az örök ígéret. Az italkategória, amely az elmúlt években kilőtt az Egyesült Államokban, és amelynek részesedése növekszik az UK-ben. A 2000 után született generáció számára fontos az alacsony kalória- és cukortartalom, így állítólag ők csípik nagyon.
Magyarországon elvétve találni hard seltzert, de a piacot jól ismerők számítanak arra, hogy ebben az évben felbukkan magyar gyártású is. Közben az USA-ban már arról beszélnek, hogy az alacsony alkoholtartalmú sör kategóriáját komolyan veszélyeztetheti a seltzer, illetve egyre szélesebb ízprofilt várnak a termékektől.
3. Jöhet a craft maláta?
Ahogy szépen lassan megtanultuk a legfontosabb komlófajták neveit, illetve keressük őket az üvegeken és a dobozokon, úgy figyelünk majd egyre inkább a malátákra is. Ez logikusan hangzik. Az amerikai árpatermesztők pedig már számítanak erre, és növelni készülnek a termelést bizonyos fajtákból.
4. Még változatosabb ipák
Érdekes kérdés, hogy eljön-e valaha a nap, amikor valamelyik másik sörtípus komolyan veszélyezteti majd az ipák, kraft sörök közötti példátlan népszerűségét. Ha lesz is ilyen, most nem tűnik túl közelinek. Annál is inkább, mert a fajta egyre több stílusra ágazik szét, és ez a folyamat, úgy fest, nem áll meg még egy jó darabig.
Nézd csak, mennyi féle van!
5. Alko? Hol?
Tovább növekszik azon kisüzemi főzdék aránya, akik belevágnak az alkoholmentes sörök főzésébe. No egyelőre nem itthon, hanem globálisan.
Habár arányaiban itthon is óriási növekedést mutatna a szegmens, ha kettő helyett már hárman próbálkoznának az alkoholmentes krafttal… Az igény mindenesetre növekszik ezek iránt az italok iránt, és nem láttunk még olyat, hogy a kínálat ne próbálta volna kiszolgálni a keresletet.
6. Ne vágj savanyú képet!
Az elmúlt néhány évben a savanyú sörök igazán rétegműfajnak számítottak, de mintha óvatosan araszolna ebbe az irányba a mainstream piac is. Az újdonságot keresők, vagy a borfogyasztók számára a sour tök jó irány lehet, annál is inkább, mert ezek a sörök a vékony test mellett a legtöbb esetben nagyon intenzív ízeket és aromákat kínálnak.
7. Itt vannak a lágerek is!
Minden ilyen összeállításban akad egy rész, ami arról szól, hogy a craft lágerek milyen fontosak, és hogy a következő időszakban még fontosabbak lesznek. Aztán ha figyeljük a (hazai) piacot, megállapíthatjuk, hogy van pár kisüzem, amely elkészít 1-2 izgalmasabb alsóerjesztésűt, de semmiféle áttörés nem történik.
Valószínűleg idén sem fog. Egészen egyszerűen azért, mert ez a típus a legritkább esetben szakítja át az agyadat, amikor iszod. Mégis iszod, mert király, mert szomjas vagy, és mert szerencsére van belőle egy csomó kiváló. Akárhogyis, a világos láger a legfontosabb, legismertebb és leginkább elterjedt sör a világon, szóval mindig sokat fogunk róla beszélni.
8. Éljen a friss komló!
Amerikában az elmúlt időszakban 80 százalékkal nőtt a komlótermesztő területek mérete.
Kemény, mi?
Ennél már csak az a keményebb, hogy Magyarországon ehhez képest igazi dimenzióugrás történt! Mert mi az a 80 százalékos növekedés ahhoz képest, hogy nálunk pár éve csak egy nagy kövér nullával lehetett kifejezni a komlótermelés mennyiségét, most pedig – ha kevéske is, de – van magyar, ráadásul friss komlós sör!? Több is.
A téma nagyon izgalmas, ezért alig várjuk a 2021-es „évjáratot”, illetve az abból készülő, egyre több friss komlóval főzött magyar sört!
Összeállításunk a Bevsource, a The Brewer Magazine, a Brewers Association és a Tapigroup.com cikkeinek felhasználásával készült.