Cikk megosztása
Meglehetősen rákaptak a grillezésre a magyarok: a Nielsen adatai szerint mintegy három és fél milliárd forintot költünk el május és augusztus között grilleznivalóra. Ha ezt összevetjük a sörpiac bővülésével, idilli kép sejlik fel.
Tavaly május és augusztus között 2,4 milliárd forint értékben 1200 tonna grillkolbász fogyott a boltokban, ez értékben 18, mennyiségben 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi grillszezon eladási adatait – írja a Világgazdaság a Nielsen adataira hivatkozva.
Szupernépszerű a grillsajt, abból tavaly május és augusztus vége között 755 millió forintnyit, 250 tonnát vettek a magyarok.
Még az is lehet, hogy egyszer majd fűszerezni is megtanulunk, hiszen a grillfűszerek piaca is bővült az elmúlt évben. Más kérdés, hogy az erre a célra készen kapható „grillfűszerkeverékekből” fogyott 50 tonna, de talán majd egyszer eljutunk oda is, hogy a többnyire sajnos ízfokozókkal felsprengolt keverékek helyett igazi fűszereket használ a többség.
A fenti adatok akkor a legszebbek, hogyha kicsit távolabbról nézve, hunyorítva, remek képzelőerővel megáldva, minden magyar grillezés mellé egyből kiváló minőségű sörök hűvös kortyait társítjuk. Ha feltételezzük, hogy így van, a grillcuccok népszerűségének a növekedése, és a sörpiac bővülése – ami a számokat illeti – lehet akár két szorosan egymáshoz kapcsolódó jelenség.
Tavaly összesen hetvenhatezer hektoliterrel több sört adott ugyanis el a Borsodi, a Dreher, a Heineken Hungária, a Carlsberg és a Pécsi Sörfőzde. A Sörszövetség adatai szerint ráadásul a felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban összesen 24%-kal nőtt. Ez hetvenhatezer hektoliteres növekedés 15 millió palackkal több sör elfogyasztását jelenti a tavalyi évben.
Nézzünk is pár kipróbált sörös grillreceptet!
1.
A legvadabb IPA méltó párja lehet az így grillezett csirkeszárny! >>>
2.
Chilis, IPA-val készülő grill kukorica >>>
3.
4.
Ropogós, aleben pácolt szárnyak >>>
5.
…és ha nem bírod ki máshogy, salátára is mehet a sörös dresszing! >>>