Semmi IPA és nulla stout – Zircen nem álltak be a sorba

Írta: Knap Gábor

2021-07-31 | 06:40 Magazin

Zircen már a 18. század közepén főztek sört az apátságban. Egészen pontosan 1735. október 29-én kóstolhatták a jelenlévők az első főzetet, és kedvezően nyilatkoztak róla. Aztán – ahogy mondani szokták – a történelem viharai a zirci sörfőzést sem kímélték, amely több emberöltőre eltűnt a bakonyi településről, mígnem 2015-ben az apátság úgy döntött, feltámasztja a sörkészítés zirci hagyományait.

Az elmúlt években számos sörtípusban kipróbálta magáz a Zirci Apátsági Manufaktúra, de azt mindről elmondhatjuk, hogy inkább a klasszikus vonalat képviselik. Semmi IPA és nulla stout. Ez is jelzi, hogy Utassy Roland sörfőzőmester továbbra sem ezekkel a fajtákkal szeretne előtérbe kerülni. A Legenda Sörfőzde egykori társalapítója, aki megfordult többek között a Beerfortnál is, igyekszik megtartani a tradíció és az innováció közötti egyenlő távolságot, és búzasörrel, lágerrel, duplabakkal, no meg két belga apátsági sörtípussal meghatározni a főzde arculatát.

A Balatoni Sörkalauz apropóján tett zirci látogatásunk során megpakoltuk az autót néhány, az apátság főzdéjében készülő sörrel, így volt alkalmunk alaposan áttanulmányozni a szortimentet.

Zirci Apátsági Promus

Nos, a sörfőzde kínálata épp ráncfelvarrás alatt áll, így előfordulhat, hogy egy-egy tétel kétféle néven is forgalomban van – így a Promus is –, de Prikkel Ákos cégvezető szerint nemsokára végére érnek a folyamatnak, és eltűnnek a duplikációk.

Ez egykomlós és egy malátás, helles típusú láger, elég karakteres szénsavval, amely nagyon frissítővé teszi. A visszafogott címke nem sugallja, hogy ilyen kirobbanó sörről van szó, vibráló, karakteres gyógynövényesen keserű, jópofa egyensúlyt mutató láger. Könnyed, de tartalmas meglepetés!

Zirci Apátsági Búza

Nos, ez is egy érdekes tétel, ugyanis leginkább a witbierre hasonlít, mégsem az. Fehérnek fehér, szűretlen, és rengeteg búzamaláta van benne, szóval egészen krémes is, a narancshéj mellé viszont nem került koriander, így nem egészen wites. Ennek ellenére persze citrusos, kellemes virágos illata is van, és kellőképp frissítő. Az 5,3-as alkoholtartalom dacára még sportosnak is mondható – hiszen nagyszerűen sikerült benne eldugni.

Zirci Apátsági Aurora

Nos, ez is egy alsóerjesztésű sör, stílusában konkrétan egy félbarna märzen, amiről őszintén szólva az első kóstolása után nem voltak jó emlékeim. Könnyen lehet, hogy egy régebbi, már kissé szétesett főzet jutott el hozzám, frissen viszont működik az Aurora! A müncheni és karamell malátákkal készülő sör testes, vastag, borostyán színű sör. A fűszerességről az Aurora és a Styrian Golding komlók gondoskodnak, és szépen jönnek az aszalt gyümölcsökre emlékeztető jegyek is. Ízben kicsit lustább, viszont jól funkcionálhat gasztrosörként.

Zirci Apátsági Fructum

Egy újabb, nem egyszerű és nem mindennapi tétel. Nem igazán jellemző itthon, hogy félbarna meggyes sörrel próbálkozzon valaki. Van benne karamell- és festőmaláta, amitől jön egy határozott, süteményes vonal, közben viszont ott figyel a meggy is, és az eredmény igazából várakozáson felüli.

Persze itt is tetten érhető, hogy Zircen nem a mainstream vonal megy, hiszen a jelenlegi trendekkel szemben – amelyek a gyümölcsök frissességét igyekeznek átmenteni a sörbe – a Fructum esetében felvállaltan nem a friss meggyíz volt a cél, hanem egy elegáns, meggybefőttes, mégis fanyar vonulat. Ebben az esetben tényleg nem csupán üres lózung, hogy épp annyira meggyes, mint amennyire sör.

Zirci Apátsági Dubbel

Méz, csoki, körtebefőtt. Hogyha három szóval kellene leírni ezt a sört, ezek nagyszerűen bemutatnák, milyen is pontosan. Természetesen a malátáról szól, főképp édeskés, de csak enyhén barna, könnyen lehet, hogy sokan testesebb Dubbelre számítanak, de voltaképpen tökéletesen megfelel a kategóriájának.

Zirci Apátsági Tripel

7,8 százalékos alkoholtartalmával a főzde egyik legerősebb söre a Tripel, ám korántsem csak az alkoholról szól, hiszen mások mellett a felhasznált zabpehelynek köszönhetően nagyon krémes a kortyérzet. Sok rétege van, érdemes elidőzni rajta, picit komlókesernyés, picit édes, és fűszeres is, elsőre talán kevesebbet mutat annál, mint amit tud.

Zirci Apátsági Fumus

„8%-os nehézbombázó, igazi masszív testtel és alkoholtartalommal” –írja róla a címke, és egy füstös, rozsos duplabaktól nem is várna mást az ember. Ehhez képest meglepően könnyen fogyasztható, remekül eltalált sör, ami ennek ellenére sosem lesz a főzde legnépszerűbb tétele, ha más miatt nem is, a füstösség nem mindenkit vesz majd le a lábáról. Pedig elgondolkodtató sör, egyáltalán nem tolakodóan szmók illattal, kicsit aszaltszilvás érzésekkel. Ízében már jobban jön a füst, mint az illatában, de ne gondoljon senki valami kegyetlen Rauchbierre, annál sokkal visszafogottabb. Minden BBQ kaja mellé odafér! :)

A sörfőzde honlapján jelenleg az olvasható, hogy az üzem nem látogatható, viszont mi a helyszínen azt az információt kaptuk, hogy ez már nem sokáig lesz így, és a jövőben fogadnak majd csoportokat sörkóstolással egybekötött főzdelátogatásra. Érdemes hát figyelni a híreket, és alkalomadtán felkerekedni, annál is inkább, mert az Apátsági Sörfőzde, a szomszédos arborétummal és múzeummal egész napos programot tartogat. Ha minden jól megy, akkor pedig már nem kell olyan sokat várni arra, hogy Zirc mellett Budapesten is, a főzde saját sörözőjében lehessen megkóstolni a zirci söröket!