Cikk megosztása
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Mont des Cats a legidősebbnek számít a trappista sörfőzdék között, mégsem jelenítheti meg mindössze egyféle sörének címkéjén Authentic Trappist Product védjegyet. Ennek oka pedig egészen az első világháborúig vezetnek vissza.
Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött, majd a rocheforti, az Orval, az Achel, és az engelszell-i. Ezeket pedig a La Trappe, a Tre Fontane, a Spencer és a Zundert követte. Legutóbb pedig a Tynt Meadow-ról olvashhatatok.
Ha pedig az érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!
A L’abbaye Sainte-Marie du Mont des Cats lakói rendszeres olvasóinknak már nem ismeretlenek, hiszen szóba kerültek a La Trappe és a Zundert kolostorok alapításánál, valamint nekik köszönhető a Refuge Notre Dame de St. Bernard (notredami St. Bernard menedék) a belgiumi Watouban, ahol többek között minden belga sörrajongó egyik nagy kedvencét, a St. Bernardus söröket is készítik. Ezeken kívül 1880 és 1958 között még közel 20 városban hoztak létre menedékházakat, apátságokat – a teljes lista itt böngészhető.
A Mont des Cats eredetét nyomozva vissza kell nyúlnunk egészen a Római Birodalom végéhez, amikor is az V. században, a barbár invázió idején a német „Cattes” törzs áthaladt a Birodalom határain, és letelepítette táborait a régióban. Ők adták a nevet a területnek, és a környező hegyeknek, amelyek mai Godewaersveldeben, a belga határtól néhány kilométerre, Észak-Franciaországban találhatóak.
1650-ben letelepedik az első egyházi közösség, akik a francia forradalom idején elhagyják a kolostort, így az 1792-ben bezár. (Ekkor jön létre a menedékhely a fent említett Watouban.) 1826-ban református ciszterciek, trappista szerzetesek egy kis közössége költözik helyükre. Az apátság státuszt 1847-ben kapják meg. Fő tevékenységeik közé a sajt és természetesen a sörkészítés tartozik. Utóbbi 1905-ben megszűnik a kolostorban.
Az első világháborúban az apátság épületét erős bombázás éri, így a következő években rekonstruálása a szerzetesek feladatává válik, a kolostorban működő sörfőzde viszont soha nem kerül felújításra. Jelenleg 20 szerzetes alkotja a közösségét, főzde híján viszont autentikus receptjük a Chimayhez kerül.
A sors fintora, hogy a trappista főzdék közül legidősebbnek számító Mont des Cats így, a palack címkéjén sajnos nem jelenítheti meg az Authentic Trappist Product védjegyet, mivel az nem az apátság falain belül készül. A Chimayhez való kapcsolódás a Chimay saját élesztőtörzsének jellegzetességeiben; mind az aromában, mind az ízben nyilvánvaló.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Tynt Meadow-hoz és az Orval–hoz hasonlóan ők is egyetlen főzettel képviselik magukat a piacon, mely nagy szerencsénkre már Magyarországon is elérhető. Az erős ale kategóriába sorolt sör egy 7.6%-os, borostyánszínű, kiváló balansznak örvendő ital. Habja kissé vékony, ámde annál tartósabb, törtfehér színű. Illatában és ízében gyümölcs uralkodik, de a malátától származtatott édes, karamellás jegyek mellett a korty záróakkordjában a komló virágos, citrusos karaktereinek is jut némi szerep, míg eljutunk a keserű, és meglepően száraz befejezésig. Kóstolását nem csak sörmániásoknak, de nekik mindenképpen ajánljuk!
A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.