Korábbi riválisa mentette meg Rochefort apátsági sörfőzdéjét

Írta: Mesterházy Ernő

2021-02-25 | 06:44 Magazin

A rocheforti az egyik legrégebbi olyan apátság, amelyben sört is főznek, de nem volt ez mindig így. A történelem viharai alaposan megcibálták a monostort, ahol az Achel-ból érkező szerzetesek segítségével tudott csak újra indulni a sörkészítés, de akadt egy komoly konkurens is.

Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött. Ha pedig érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!

A Rochefortban található, eredetileg Le Secours Notre-Dame (ma Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy) nevű apátságot 1230-ban alapították. Az első írásos emlék a sörfőzésről 1595-ből származik. Az apátságot a francia forradalom ideje alatt súlyos károk érték. Az épületet 1887-ben állították helyre, és az Achel-ból érkező szerzetesek újból beindították a sörfőzést (1899).

Az apátság az Achel Patersvaajteja alapján eleinte két főzetet készített: egy gyenge, asztali sört a szerzetesek részére, és annak erősebb változatát, a világi sörfogyasztóknak.

A második világháborút követően a Rochefortnak komoly vetélytársa akadt, méghozzá az ugyancsak apátsági söröket készítő Chimay.

A rocheforti apátság bevételei jelentpsen csökkentek, így a főapát arra kérte a Chimayt, hogy ne árusítsa söreit Rochefort közelében. A Chimay ezt visszautasította, helyette segítséget nyújtott a Rochefort sörök tökéletesítésében. A sörfőzdét modernizálták, új receptek láttak napvilágot.

A szerzetesek először egy Merville nevű erős, quadrupel főzetet készítették, melyből később kialakult a Rochefort 10. A Rochefort 6-ot 1953-ban kezdték el árusítani, majd 1955-ben megjelent a Rochefort 8 (eredeti név: Spéciale) is. Mindhárom főzet barna, és ízük is sok hasonlóságot mutat. A terméklista nem olyan régen, 2020. október 12-én egészült ki az első világos Rochefort sörrel, egy 8.1%-os tripellel, a Triple Extrával.

Napjainkban tizenöt szerzetes él az apátságban, közülük hatan foglalkoznak sörfőzéssel.

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.