185 éve már, hogy sört főznek Westmalle apátságában

Írta: Mesterházy Ernő

2021-02-18 | 06:05 Magazin

Az 1794-ben alapított kolostorban 1836-ban kezdtek el sört főzni. Nem nagyon reklámozzák magukat, és a bevételeik nagy része is egyenesen Rómába megy. Ismerd meg Westmalle apátsági sörfőzdéjét!

Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük. Ha pedig érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!

Míg a Chimay a legelterjedtebb trappista apátság, kor tekintetében abszolút a Westmalle a győztes. A Malleban található „Abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Jezus” 1794. június 6-án jött létre, sört pedig 1836-ban kezdtek el főzni.

Jelenleg az éves termelés 120.000 hektoliterben maximalizálódik, így csupán 3000 hl-rel maradnak el a Chimaytől. Az apátságban szintén 20 szerzetes él, akik kiveszik a részüket a sörfőzéssel kapcsolatos, és az adminisztratív munkából egyaránt. A bevételeik jelentős részét Rómába küldik, ezenkívül finanszírozási problémákkal küszködő kolostorok részére is segítséget nyújtanak.

Három fő alapszabály alapján működik a sörfőzés; a termelést nem növelik, a recepteken nem változtatnak és a reklámozást visszafogottan végzik. Jelenleg háromféle sört főznek: egy markáns, 9.5%-os tripelt, egy selymes, 7%-os dubbelt, melyek Magyarországon is beszerezhetőek, viszont létezik egy, az előbbiekhez képest kissé háttérbe szorult blonde, az Extra is, mely 4.8% alkoholtartalmú, és elsősorban a közösség számára készítik.

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.