Achel: a már nem trappista trappista

Írta: Mesterházy Ernő

2021-03-11 | 06:45 Magazin

Nos, többször írtunk már olyan belga apátsági sörfőzdéről, amelynek viszontagságos a története, de közülük is kiemelkedően kalandos sors jutott az Achel városában működőnek. Először a francia forradalon idején rombolták le, aztán az első világháborút követően évtizedekig nem működött. Jelenleg négyféle sört készít.

Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött, majd a rocheforti és az Orval. Ha pedig érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!

A „Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis” története egészen 1648-ig vezethető vissza, amikor is holland szerzetesek egy kápolnát építettek Achel városában, melyet 1686-ban apátsággá nyilvánítottak. Az apátságot a francia forradalom idején lerombolták. 1844-ben, Westmalle-ból érkező szerzetesek újjáépítették. A monostorban 1852-ben kezdtek el malátát készíteni és sört főzni.

Első sörük egy erős, 12°B-os, Patersvaajte (jelentése: az atya kis hordója) névre keresztelt főzet volt. Az első világháború idején a német megszállás alatt a szerzetesek elhagyták az apátságot, amit a németek később kifosztottak.

Westmalle és Rochefort apátságaiból érkező szerzetesek újjáépítették a sörfőzdét, és 1998-ban újból beindították a termelést. A főzde termékeit innentől tekinthetjük trappistának. Négyféle sört készítenek, melyeket nemes egyszerűséggel világosnak és barnának kereszteltek el, ebből léteznek a kisüveges változatok, ezek kicsit gyengébbek (világos 7%, barna 8%), illetve mindkettőből csak 0.75 l-es palackban kapható az Extra változat, melyek mindkét sör esetében 9.5% alkohollal rendelkeznek.

Sajnos az Achel kapcsán egy friss, de nagyon rossz hírt is kell közölnünk: az apátság utolsó szerzetese ugyanis elhunyt. Így a sörfőzde nem felel már meg a szövetség szigorú követelményének, miszerint a szerzeteseknek részt kell venniük a főzésben. A trappista logót a közeljövőben elveszítik, viszont nem kell aggódnunk, a sört ezután is változatlan receptúrával prezentálják a Westmalle szerzetesei, akik alapították az apátságot, és már évek óta készítik számunkra az Achel söreit is!

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.