fbpx

Ahol az eukaliptusz legalább olyan fontos, mint a sör

Írta: Mesterházy Ernő

2021-04-08 | 06:48 Magazin

Fotó: Imgur.com

Egy Rómában működő apátság, amelynek történetében malária járvány, elnéptelenedés, majd egy franciaoszágból érkező szerzetes hozta a fordulatokat. A három szökőkútról elnevezett Tre Fontane Apátságban közel sem csak a sör a legfontosabb bevételi forrás: az eukaliptusz olajat is komolyan veszik.

Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött, majd a rocheforti, az Orval, az Achel, és az engelszell-i. Ezeket pedig a La Trappe követte.

Ha pedig érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!

Tre Fontane magyarul annyit tesz, három szökőkút. A legenda szerint ugyanis 64. június 18-án óriási tűz ütött ki Rómában. Nero császár a keresztényeket tette felelőssé, ezért 67. június 27-én Szent Pétert keresztre feszítették, Szent Pált pedig lefejezték. Pál testétől elválasztva a fej, három helyen pattant meg a földön, e helyeken pedig három szökőkút fakadt. Ezek a mai napig működnek.

Az Abbazia delle Tre Fontane komplexum három templommal rendelkezik: az első és legnagyobb, a Chiesa del Monastero SS. Vincenzo e Anastasio, mely a hetedik századból származik, és ebben találhatóak a források is. Tőle jobbra, miután a Via del martirio di S. Paolon végighaladtunk, találjuk a Chiesa del Martirio di San Paolot, azaz a Szent Pál vértanúságának szentelt templomot. Alapítását Pietro Aldobrandini bíboros rendeletére, Giacomo della Porta indította el, 1599-ben. Jobbra, az út mellett a nyolcszögletű Chiesa S. Maria Scala Coeli (scala coeli = létra a mennybe) áll, melynek alapítása Alessandro Farnese bíboros 1582-ben tett megbízására szintén Giacomo della Porta nevéhez kötődik. Itt egy térkép arról, mi merre van.

Nehéz évszázadok

Az ősi kolostort kilikiai szerzetesek alapították, majd később bencések foglalták el. 1140-ben Clairvaux-i Szent Bernárd cisztercieket küldött Bernard Pganelli vezetésével. A ciszterci szerzetesek 1826-ig éltek az apátságban. Miután a forradalom seregei kirabolták, pár testvér még lakta, viszont a kolostor állapota folyamatosan romlott. 1867-ben IX. Pius meghívására trappista szerzetesek érkeztek. 1868. április 21-én létrejött egy tervezet, mely engedélyezte templom, és egy kis ingatlan használatát. Az első lakó Fr. Franz Pfanner, aki később megalapítja a Marianhill trappista kolostort 1882-ben KwaZulu Natalban, Dél-Afrikában.

Fotó: Pinterest.com

1870-71-ben a közösséget feloszlatja a kormány, gondnokként, fizetésért maradhatnak csak az épületben. 1874. november 11-én a szerzetesek mezőgazdasági társaságot hoznak létre, azonban tombol a malária a területen, így segítségre szorulnak a fennmaradáshoz. 1894-ben A trappisták Sept-Fons (Franciaország) egyik szerzetesét, Fr. Leon Ehrard-ot Tre Fontanebe küldik 1894-ben, akinek kitartó munkája során az apátság újra virágzásnak indul. 1936-ban Olaszország elismeri a közösséget, és átruházza a tulajdonjogot rájuk. 1942-ben a terület egy részét kisajátítja az állam, egy jövőbeli kiállításhoz (Esposizione universale di Roma), melyre soha nem kerül sor, viszont ebből jön létre Róma EUR kerülete. Róma városának későbbi terjeszkedése miatt több területet is értékesíteni kellett, így jelenleg az apátság 30 hektáron fekszik.

Csokoládé, keksz, likőr, és persze sör is

A területen lévő eukaliptusz fák képezik az apátság egyik jelentős bevételi forrását, hiszen 1873-ban a közösség megkezdte az ebből kivont illóolajok, kivonatok, balzsamok gyártását. Az apátság bárjában megtalálhatóak a szerzetesek által készített egyéb termékek; csokoládé, keksz, eukaliptusz likőr, és persze a palettáról nem hiányozhat a trappista sör sem.

Fotó: Theitaliancraftbeer.wordpress.com

A Tre Fontane Tripel 2015 májusában nyerte el az ATP (Authentic Trappist Product) elismerést, így vált a Tre Fontane a világ tizenegyedik apátságává, akik felhasználhatják a trappista logót. Éves termelésük egészen alacsony, 2000 hl-re korlátozódik.

A Tripel egy 8.5%-os főzet, melyben a trappista produktumok között teljesen egyedülálló módon, a folyamatosan továbbfejlesztett ősi recept szerint, található némi helyi eukaliptusz is. Ezen kívül 2018-tól főznek egy belga blonde típusú, az apátság templomáról elnevezett (Scala Coeli) 6.7%-os, magas minőségű világost, illetve megjelent egy szigorúan limitált kiadású, az amerikai Spencerrel közösen megalkotott Sinergia ’19 ipa is, mely egyben a trappista apátságok legelső, és ez idáig egyetlen collab söre.

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.