Köln környékén népszerű sörfajta, egészen pontosan kölschnek csak az ott főzött söröket lehet nevezni, 24 olyan sörgyár/sörfőzde létezik, amelyekben ilyen sör készülhet.
Sörszótár
A komló (Humulus) a kenderfélékhez tartozik. A legismertebb és legelterjedtebb a közönséges komló (H. lupulus), ami kétlaki, évelő kúszónövény, termése a sörgyártás egyik legfontosabb alapanyaga.
Sörkészítés során a komló általában háromféleképpen kerülhet a főzetbe. Az egyik a komlópellet, a másik a friss komló, illetve a komlókivonat
Néhány hasonlóan vélekedő kisüzemi sörfőzde 2016 nyarán megalkotta és levédette a „kraft sör” kifejezést, és ezzel együtt létrejött a Kraft Sör Egyesület. A kraft sör filozófia az egyesület értelmezésében azt takarja, hogy egy adott sörfőzde a söreit a legmagasabb minőségre való törekvés mellett, kiváló minőségű alapanyagokból, komoly szakmai hozzáértéssel, újhullámos sörfőző hozzáállással készíti. A kraft…
Meggy ízesítésű lambic sör. Készítésekor a néhány hónapos, vagy akár egy éves érlelést követően a lambic alapsörbe friss meggyet, vagy meggysűrítményt tesznek.
A Kronenbourg 1664 Blanc-nak komoly rajongótábora van. Világos, könnyed búzasör, alkotóinak szándéka szerint egyszerre kortárs, és hagyománytisztelő.
A kukorica a sörfőzésben gyakran használt „térfogatnövelő szer”, vagy pótlóanyag, hiszen olcsóbb, mint az árpa és nagyszerű a keményítőtartalma.
Sörszerű ital, amelyet az orosz fekete kenyérből készítenek. Kárpátalján is népszerű, tartályból árulják, vagy palackozott formában lehet megvásárolni.
Alsó erjesztésű sörök, amelyeknél az erjedés alacsony hőmérsékleten zajlik, és hosszabb ideig tart, mint a felsőerjesztésű sörök esetében. Nevét az erjedést követő tárolás szóból eredeztetjük.
A lambic spontán erjesztésű sör, ami azt jelenti, hogy a Brüsszel melletti Senne-völgy természetes mikroklímájában élő organimusok indítják be a sörlé erjedését.