Alsó erjesztésű sörök, amelyeknél az erjedés alacsony hőmérsékleten zajlik, és hosszabb ideig tart, mint a felsőerjesztésű sörök esetében. Nevét az erjedést követő tárolás szóból eredeztetjük.
A láger sörök Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia területéről származnak, München, Prága és Bécs központtal. Ez a sörtípus az ipari forradalmat követően szinte letarolta a világ sörpiacait.
A láger sörök alsóerjesztésű élesztőkkel készülnek, amely törzs viszonylag alacsony hűmérsékleten is véghez tudja vinni az erjesztést, ezek az felsőerjesztésűeknél általában tisztább, szárazabb söröket eredményeznek, az erjedést követően az élesztősejtek pedig lesüllyednek a tartály aljára.
minden alsó erjesztésű sör lager, nem csak a tiszta, átlátszó, hanem a szűretlen is.
mi a különbség az alsó- és a felsőerjesztésű között?
_ teljesen más élesztőtörzs típussal történik a kettő,
_ a felsőerjesztés magasabb hőmérsékleten történik, mint az alsóerjesztés.
_ az alsóerjesztésnél az alján gyűlik össze a cefrének az élesztő, a felsőerjesztésnél a felszínen, habként
_az alsó erjesztés egy nagyon fiatalka technológia, a hagyományos a felsőerjesztés, vagy a spontán erjesztés
az aerob és anerob szakaszok, az enzim és cukorbontás folyamata és sebessége, eredményessége is más a két technológiánál.
köszi!