fbpx

Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez a program elmúlt.

Minikonferencia a Monarchia gasztronómiájáról

2019. 08. 19. 11:30 - 12:50

Esemény navigáció

Disznófő vendéglő, Budapest, 1900 (Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.137)

2019. auguszus 19-én a debreceni Kölcsey Központ ad helyet a Monarchia gasztronómiájáról szóló, sörrel és ebéddel egybekötött gasztronómiai minikonferenciának, amelyen alaposan kivesézik majd az Osztrák–Magyar Monarchia ételeit, konyhájának hatását a mai vendéglátásra.

A száz éve összeomlott Monarchia konyhájának története az érdekességek kimeríthetetlen tárháza, nem szólva arról, hogy máig meghatározó módon hagyott nyomot a magyar konyha asztalán is. Mert bizony, sok hagyományosnak gondolt magyar étel a Monarchia idején terjedt el hazánkban és lett része a magyar étel- és italkultúrának. A részletek megismeréséről három történész gondoskodik: Katona Csaba és Paksa Rudolf a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, míg Fazekas Csaba a Miskolci Egyetem munkatársa.

Az elhangzottakból a hallgatók megismerhetik a polgári konyha aranykorát, de azt is akár, hogy a barokk konyha öröksége volt Amerika növényeinek elterjedése, hogy megváltoztak az italfogyasztás szokásai is az évszázadok során, hogy hogyan alakult ki a törekvés a nemzeti konyha megteremtésére, és a nemzeti érzés miképp hatott a gulyás, a pörkölt, a paprikások népszerűvé válására. De szó esik majd a Monarchia más részeinek sajátos hagyományairól, így Csehországról és Ausztriáról, valamint arról, hogy mik voltak a közös gyökerek, mi az, ami ma is hasonló és mi az, ami eltér. Szó lesz ezen kívül a helyi ízek, a lokális, regionális ételek-italok iránti, ma is meglevő érdeklődés okairól is. Végül nem maradhatnak ki természetesen a sorból a mai vagy egykori debreceni specialitások: maga a híres debreceni, a mézeskalács, a mézsör stb.

A kalandos étel-italtörténeti előadásokat megkoronázza Martin Imre, a budapesti Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház vendéglősének zárszava, aki a vendéglátós szakma oldaláról közelíti meg a témát, elméletben is, gyakorlatban is. Tradíció, örökség, modernitás, mindez a Monarchia felől megközelítve: az érdeklődőket szeretettel várják az előadók.

A program:

  • 11:30–11:40: Köszöntő, megnyitó (Martin Imre, Katona Csaba)
  • 11:40–12:00: Paksa Rudolf (MTA BTK Történettudományi Intézet): A polgári konyha ararnykora
  • 12:00–12:20: Fazekas Csaba (Miskolci Egyetem): Az Osztrák–Magyar Monarchia ételei. A cseh és az osztrák konyha
  • 12:20–12:40: Katona Csaba (MTA BTK Történettudományi Intézet): Nemzeti konyha, regionális konyha: a Monarchia gasztonómiájának hagyaték és a helyi ételek Magyarországon, különös tekintettel Debrecenre
  • 12:40–12:50: Martin Imre: A Monarchia konyhája a mai vendéglátás gyakorlatában

Szeretettel várnak mindenkit a szervezők!

Részletek

Dátum:
2019. 08. 19.
Időpont:
11:30 - 12:50
Esemény címkéi:
, , , , , , ,

Helyszín

Kölcsey Központ
Hunyadi utca 1–3.
Debrecen, 4026
+ Google Térkép