fbpx
Nyugat-Európában kis túlzással úgy fogy az alkoholmentes sör, mintha alkoholos már nem is létezne. Spanyolország és Nagy-Britannia jár élen a műfajban, de a nagyok brutálisan sok alkoholmentes sört terveznek eladni az arab országokban is.

A világ legfontosabb sörfajtái, a sörök történelme, a sörkóstolás tudománya és az alapanyagok széles skálája mellett a sör gasztronómiai szerepét is részletesen bemutatja a HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyama.

Szinte mindent megnyert, amit lehetett idén a Central European Beer Awards versenyen az Elixbeer, pedig, mint megtudtuk, a Gyulaváriban működő új üzem első főzeteként került a versenybe a pIPA. Csicsely Attilát, a cég értékesítési vezetőjét faggattuk.

Felpörgött a sörfogyasztás Szlovákiában is, ahol egy friss felmérés rámutatott: 28 százalékos emelkedést mutatott be a sörpiac az elmúlt hónapokban. Szlovákia lakosainak 72 százaléka hetente legalább egy alkalommal sörözik.

Belgiumban, a Brewers of Europe Forumon minden a fenntarthatóságról szólt. Találtunk is egy olyan, totál fenntartható, teljesen környezettudatos cuccot, amit bármelyik sör mellé simán oda lehet tenni. Ráadásul finom is.

Úgy széthúzták a Heineken Budapest Nightlife Awards mezőnyét, hogy mindenki tudott nyerni valamit, mégis hatalmas a hiányérzetünk, hogyha végig nézzük a díjazottakat.

Új doboztöltősort adtak át pénteken Bőcsön, a Borsodi Sörgyárban, amely a folyamatban lévő fejlesztések lezárultát követően a MolsonCoors regionális gyártóközpontja lehet. De ha már ott jártunk az átadáson, nem csak az új gépeket néztük meg.

Jelentősen megnőtt az elmúlt napokban az ásványvizek, üdítők, sörök és jégkrémek forgalma a hőség miatt. A boltok persze jól felkészültek, szóval nincs para, legfeljebb a hűtők nem bírják, és soha nem elég hideg a sör.

Nem titok, hogy világszerte sokat tanulhat a craft sör piac abból, ami az Egyesült Államokban történik. Egy kutatás most arra mutat rá, melyek a legfontosabbak, amiket az amerikai fogyasztók keresnek a craft sörökben.

Az hagyján, hogy kétszámjegyű növekedést mutat a cseh sörexport, a tartályos és hordós kiszerelésű pivoból többet adtak el a csehek, mint az üvegesből.

A világ legfontosabb sörfajtái mellett az ital történetével, az alapanyagok széles körű bemutatásával, a sör gasztronómiai szerepével, a legjobb magyar és külföldi sörfőzdék főzeteinek kóstolásával és hozzájuk párosított ételekkel indítanak sörtanfolyam-sorozatot Budapest belvárosában.

A gyulai Kézműves sörfesztiválon szombaton délután adták a Central European Beer Awards 2019-es díjait. A versenyre 210 sörmintát neveztek, és ezúttal egy lengyel főzetbizonyult a legjobb kisüzemi sörnek.