Bármilyen gyümölccsel, de lehet, hogy anélkül is levesz a lábadról az „észak pezsgője”

Írta: BeerPorn.hu

2020-06-03 | 10:37 Magazin

Manapság, hogy egyre többen vannak oda a savanyú sörökért, a berliner weisse népszerűsége meredeken növekszik. A középkori sörfőzdékben, az erjedés közben „véletlenül” besavanyodó söröknek Berlin környékén igazi kultusza alakult ki, amely az utóbbi években teljesedett ki igazán.

A sörfőzés pontos kémiai folyamatait nem ismerő korabeli üzemek nagyjából a 19. század közepéig világszerte ontották magukból a savanyú söröket. Ennek jónéhány példája van Európa-szerte, de a talán legnépszerűbb jelenleg a berliner weisse, amelyet Napóleon katonái állítólag az „észak pezsgőjének” neveztek, hiszen tradicionálisan fanyar, tök szénsavas, és egyáltalán nem érezni benne a komlót. A gombák és baktériumok felismerésével később a sörfőzők képesek lettek teljesen uralni a mikroorganizmusok működését, így ma már szó sem lehet véletlenül megsavanyodott sörökről, így jöhetett el az ideje a szándékosan, de kontrolláltan savanyított sörök divatjának.

A berliner weisse savanyúságát a felsőerjesztésű élesztő és a Lactobacillus (többféle tejsavbaktérium kultúra) munkája hozza létre. Aki már kóstolta, tudja, hogy tényleg tök savanyú, nem véletlen tehát, hogy sokszor valamilyen gyümölcsszörppel fogyasztották.

A BJCP kézikönyv szerint a berlinerekben a búzamaláta jellemzően a cefre felét alkotja, a többi általában pilseni maláta. A savanyú, többféle korú alapsöröket blendelhetik a megfelelő íz beállítása érdekében, és egy időben még füstölt malátával is főzték ezeket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

A típus a harmóniáról szól, arról, hogy a szénsav, a test és a sav hogyan képes megjelenni, egymást szépen kiegészítve az italban – tényleg úgy, mint egy jó pezsgő esetében. A klasszikus berlinerek alkoholtartalma csekély, mindössze 3 százalék körüli, komlókeserűségről pedig lényegében nem beszélhetünk az esetükben.

A berliner weissét nyárra szokás főzni, hiszen remek frissítő. Szerencsére itthon is készülnek zseniális példák rá, itt a lehetőség kóstolgatni! Ott van rögtön a Reketye Brain Dance, amely az ízesítetlen változat, vagy a Hübris Savanyü, de hogyha szelídebbet keresel, válaszd inkább a a Reketye Pop My Blueberry-t, vagyis az áfonyásat. A Monyo Mange Tak-ját is elcsípheted még, amiben a savanyúságot a kenyai Kieni kávé mellett szintén áfonya, és madagaszkári vanília egészíti ki, vagy ott a Mad Scientist és a Tanker közös, törpemálnás berlinere, sőt, akár rámehetsz az egresesre is, hiszen a Gooseberry Madness is elérhető.