Cikk megosztása
Immár az északi féltekén mindenfelé megkezdődött a komlószüret. A Német Komlótermesztők Szövetsége nagyszerű számokat publikált a termésre vonatkozóan, miközben idén kevesebb komlót használtak fel a sörfőzők, mint tavaly.
A világ második legnagyobb komlótermelő területe a németországi, amivel kapcsolatban a Német Komlótermesztők Szövetsége pozitív híreket tett közzé. Ezek alapján a 7,1 százalékkal takarítanak majd be több komlót, mint tavaly. Egészen pontosan 48 818 tonnára számítanak, szemben a tavalyi 48 472 tonnányival.
Németországban nőtt a komlótermesztésre szánt terület is: 14 százalékkal, 20 706 hektárra. A legtöbb helyen a Hallertau fajta nő (17 233 ha), ezt követi Elbe-Saale (1546 ha), a Tettnang (1497 ha) és a Spalt (408 ha).
Az Inside.beer beszámolója szerint idén a németországi időjárás az elmúlt évek túlzottan száraz, vagy csapadékos hónapjai után normalizálódott, így kedvező feltételeket biztosított a komló növekedéséhez. Több európai termőterületen is átlagon felüli termésre számítanak, egyedül Csehországban várható alacsonyabb hozam.
Komló szempontjából jól sikerült az év az USA-ban is, ahol az elmúlt évtizedek legnagyobb termése várható. Ott a művelési terület 1064 hektárral, összesen 59 174 hektárra nőtt. Ezzel Egyesült Államok – csakúgy, mint az elmúlt öt évben – a világ legnagyobb komlótermelőjének mondhatja magát. Őket tehát Németország, majd Csehország, Kína, Szlovénia, Lengyelország, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Spanyolország és Új-Zéland követi. Globálisan egyébként 2020-ban 62 644 hektáron termesztenek komlót a Földön.
A komló iránti kereslet viszont csökkent idén a koronavírus járvány, és az ezzel magyarázható csökkenő sörfogyasztás miatt. Hét év után először lesz „komlófelesleg” a piacon, aminek hatására várhatóan jelentősen csökkennek az árak.