Cikk megosztása
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A búzasöröknek olyan fajtája, amelyet csak Brüsszel környékén készítenek. A lambic spontán erjesztésű sör, ami azt jelenti, hogy a Brüsszel melletti Senne-völgy természetes mikroklímájában élő organimusok indítják be a sörlé erjedését. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a sörlevet lehűtik, majd az élesztő hozzáadása helyett kitárják a főzde ablakait, megvárva, amíg a levegőben található élesztőgombák kezdik el a cukrot alkohollá és szén-dioxiddá alakítani.
Az elsődleges erjedést követően a sört hordókba, vagy tartályokba fejtik, majd megkezdődik az érlelés. Az egy évnél fiatalabb sörök neve – hasonlóan a borokéhoz – „új sör”, a két évesek nevezhetőek „öreg sörnek”.
A lambicnak több változata ismert. Öreg és fiatal sörök keverékét faronak, a palackban érlelt változatokat gueuze-nek nevezik, emellett léteznek ízesított lambicok: a kriek a meggyes, a framboise a málnás változat.