Cikk megosztása
Whisky sorozatunk befejező részében, miután áttekintettük az ital történetét, fajtáit és a legfontosabb whiskykésztő régiókat, hazatérünk, hogy közbenézzünk, milyen whiskyk, illetve gabonapárlatok készülnek hazánkban.
A Beerporn.hu és a WhiskyNet együttműködésének köszönhetően sorozatban tekintjük át a whiskyk világát. A cikkek megjelenését követően Whiskykvízre invitáljuk olvasóinkat: a tesztet legjobban megoldó felhasználóink között értékes whiskykóstoló lehetőséget sorsolunk ki.
Sorozatunk első részében az ital eredetét és történetét tekintettük át, majd jött a malátázás, az erjesztés és a lepárlás, valamint az érlelés. Ezután sorra vettük az ital típusait, a skót whiskyrégiókat, aztán jöttek az ír, az amerikai és a japán whiskyk, most pedig tehát szemezgetünk a magyar felhozatalból!
A magyar whisky története nem olyan hosszú, mint a korábban bemutatott whiskytermelő régióké. Azt tudjuk, hogy az újkori magyar whisky a pálinkafőzdékben született, a 2010-es években. A Békési Pálinkafőzde 2014-ben dobta piacra a 12 éves Békési Single Malt Whiskeyt, egy évvel később pedig az agárdiak is megjelentették a sajátjukat, és megjelent a Gemenc Whiskey is.
Gemenc Whiskey
A márka mögött Szőke Lajos áll, aki nem pálinkafőzdéből fabrikált whiskyt is előállító üzemet, hanem – elsőként Magyarországon – whiskykészítésre tervezett üzemben látott neki a lepárlásnak Pörbölyön, hivatalosan 2015-ben.
A párlatmester nagy kísérletező hírében áll, ehhez pedig kapóra jön, hogy egy kisméretű lepárlóban könnyebben próbál ki új ötleteket az ember. Nagyjából tízféle gabonából dolgozik, főként kukoricát, rozst és árpát használ.
A párlatok 65 százalékos alkoholtartalommal kerülnek hordókba, amelyekből 55, 110 és 225 litereseket használnak. Az italokat 48 százalékkosan palackozzák, minimum három éves korukban hozzák forgalomba a termékeiket.
Békési Single Malt
A Békés belvárosában működő pálinkafőzde saját termékek mellett bérfőzést is vállal, de immár hat éve van forgalomban saját single malt whiskyjük is. A Békési Single Malt – csakúgy, mint a hagyományos skót whiskyk – egyfajta árpamalátából készül, és tölgyfahordókban érlelik, 12 évesen került forgalomba.
Agárdi Whisky
A Velencei-tó melletti Agárdon található Agárdi Pálinkafőzde ugyancsak évek óta készít whiskyt is. A hosszú idő alatt kikísérletezett malátaprofilból készített párlatot új tölgyfahordóban érlelik, majd tokaji hordóba is kerül, amely elsősorban karamellás, mazsolás illatokat ad hozzá a 43 százalékosra beállított italhoz.
Agárdon egyébként gin és rum is készül. Előbbi a borókaillat mellett elsősorban levendulás jegyeket mutat, Gypsy Gin változata cigánymeggyel készül, a kék színű Chameleon Gin pedig tonikkal vagy citrommal keverve lilára vált.
A rumhoz Dél-Amerikából érkezik az alapanyag, a párlatot tokaji hordóban érlelik, egyszerre fűszeres és édeskés.
Opera Gin és Búzavirág Gin
Nem olyan régen mutatkozott be, első magyar mikro ginlepárlóként az Opera Gin, 2018-ban. Az italt tiszta kukoricaszeszből késztik, természetes növényekkel és 11 féle fűszerrel.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Búzavirág Gin is igazi, mikrolepárlóként működik: Márton Jánosék (Márton és Lányai Pálinkamanufaktúra) Györkönyben egyszerre 300 palacknyit tudnak készíteni belőle. Összesen 24 összetevőből készül a Búzavirág Gin, főszerepben a hárssal és az akáccal, így mondhatjuk, hogy a hazai ízlésvilágnak szól. A fűszereket egyszerre áztatják árpamalátából készült párlatba és borpárlatba, majd tornyos lepárlóval készül a párlat.
Whisky kisokos sorozatunk ezennel a végére ért. Hamarosan jövünk Whisky-kvízünkkel, amelyben a helyesen válaszolók között értékes whiskykóstoló lehetőséget sorsolunk ki!
Amennyiben szívesen megismerkednél több whiskyfajtával is, a WhiskyNet webáruházában több ezer whisk(e)y közül válogathatsz!