Whisky kisokos: whiskytípusok – single, blended és a többiek

Írta: BeerPorn.hu

2019-12-20 | 06:57 Magazin

Fotó: Flickr/Jacqueline Sinclair

Folytatódik tovább whiskysorozatunk, amelyben ezúttal az ital típusait vesszük sorra, ugyanis fogyasztóként fontos tisztában lenni azzal, hogy mit értünk single malt whisky és blended whisky alatt, de megmutatjuk, mit takar a blended malt whisky fogalma is.


A Beerporn.hu és a WhiskyNet együttműködésének köszönhetően hat részes sorozatban tekintjük át a whiskyk világát. A cikkek megjelenését követően Whiskykvízre invitáljuk olvasóinkat: a tesztet legjobban megoldó felhasználóink között értékes whiskykóstoló lehetőséget sorsolunk ki.


Sorozatunk első részében az ital eredetét és történetét tekintettük át, majd jött a malátázás, az erjesztés és a lepárlás valamint az érlelés. Most pedig jöjjenek akkor a típusok!

Skóciában hozzávetőlegesen több mint 2000 fajta whiskyt tartanak nyilván. Ezeknek egy része ún. single malt whisky. A single malt whisky egy adott lepárlóüzemben készül, kizárólag malátázott árpából (malted barley). Tehát a single malt whiskyk csak egyetlen lepárlóból származnak, és a lepárlóra, valamint (általában) a régióra jellemző egyedi karakterrel bírnak.

A single malt whiskyk renoméja magasabb, mint a blended whiskyk esetében, és ezekre az italokra a legtöbb esetben egyszerűen a lepárló neve kerül.

Úgy is mondhatjuk, hogy a single malt whisky egy házasítatlan malátawhisky. Ez azt jelenti, hogy a single malt whiskyt nem házasítanak semmilyen más egyéb gabonawhiskyvel és más lepárlók whiskyjeivel sem. Viszont, hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog, a single malt whisky attól még single malt marad, ha ugyanazon lepárló különböző évjáratú és érlelésű malátawhiskyjéből hozzáadnak, annak érdekében, hogy az állandó minőség megmaradjon. Épp ezért, hogyha egy palack eltérő korú malátawhiskyket tartalmaz, akkor a címkén a legfiatalabb whisky kora olvasható.

Fotó: Freepik.com

A blended whiskyk (kevert whisky) maláta és egyéb gabonawhiskyk (ún. grain whisky, ahol együtt párolják az árpát, kukoricát, búzát, rozst) házasításával készülnek. A keverés célja inkább a simább aromavilágú, a fogyasztók szélesebb rétegeit célzó whiskyk előállítása, és a márkára jellemző karakter, konstans minőség fenntartása. Ide tartoznak a világ legismertebb és legkeresettebb skót whiskyjei, amelyeket tizenöt, de akár ötven különböző maláta- és gabonawhisky házasításával, keverésével állítanak elő. (Johnnie Walker, Ballantine’s, Chivas Regal stb.)

A harmadik kategória a blended malt whisky, vagyis a kevert malátawhisky. Ezzel elsősorban Skóciában találkozhatunk, de Japánban is készítik. A blended malt whisky alatt a különböző lepárlókban készült hagyományos, rézüstökben párolt malátawhiskyk „keverékét” értjük. Nem érdemes meglepődni, ha a blended malt whisky címkéjén pure malt (tiszta maláta) vagy vatted malt (házasított maláta) feliratot látunk, mert mind a három egy és ugyanazt jelenti. A 2004-és évek elején a Scotch Whisky Associaton úgy döntött, hogy a gyártók egységesen a blended malt whisky kifejezést használják. A blended malt whisky nem tartalmazhat gabonawhiskyt, így nem tévesztendő össze a blended whiskyvel.

És, hogy ízvilágukban milyenek ezek a különböző típusok? Nos, azt érdemes empirikus úton tesztelni!


Amennyiben szívesen megismerkednél több whiskyfajtával is, a WhiskyNet webáruházában több ezer whisk(e)y közül válogathatsz!