Cikk megosztása
Sosem látott mennyiségben kerültek piacra az utóbbi időben olyan magyar sörök, amelyek különböző fahordós érlelést kaptak. Whiskys, rumos és boroshordók, szevasztok, szeretünk titeket!
A Fehér Nyúl, a Horizont, a Monyo, az Ugar, a Mad Scientist – csak, hogy néhányat nevezzünk meg azok közül a magyar sörfőzdék közül, akik már ráléptek az útra. Mármint arra, amit – tekintélyes méretű képzavarral élve – boroshordók szegélyeznek.
Ők azok, akik vagy magyar borászatokkal kollaborálva, vagy különböző tölgyfahordókat innen-onnan beszerezve kísérleteznek a fahordós érleléssel. Szerencsére a sörök egészen másképp működnek a hordóban, mint a borok. Arra gondolunk, hogy sokkal hamarabb reagálnak a hordóra, így nem kell enmnyit várni.
Amikor egy sörfőzde kísérletezik a hordóval, nem a tanninok egyensúlyával, a hordó égetésének fokával dolgozik, hanem az a meghatározó, hogy az adott hordóban milyen ital volt korábban. Magyarul nem a fa tesz hozzá leginkább a sörhöz, hanem az, hogy milyen italt tartottak korábban benne. Azt pedig nem kell magyarázni, hogy egy olyan hordó, amiben mondjuk sherryt vagy tokaji aszút iskoláztak, tök mást csinál majd a sörrel, mint az, amiben például füstös skót whisky vagy jamaikai rum volt.
A másod-, harmad-, illetve ki tudja hányad töltésű hordókkal dolgozik a Mad Scientist a Barrel Projectben, amiből jelenleg egy diós, jamaicai rumos hordóban érlelt árpabor és egy olyan imperial stout érhető el, ami földimogyorós és bourbon hordóban töltött némi időt.
Az Ugar tavasszal mutatta be a Donga Projekt söröket, amelyeket az Első Mádi Borháztól származó – egy furmintos, egy szamorodnis és egy aszús – hordóban nevelgettek. Az alap egy belga tripel volt, az eredmény pedig igazán különleges, pláne a hármat összekóstolva!
A Monyonál a Hungarian Terroir új darabja, a Villány az eddigi leghordósabb, hiszen a Lelovits Tamástól származó merlot szőlőhéjon erjesztett wild ale 2 évig (!) érlelődött tölgyfahordóban. Az ugyancsak ősszel megjelent Hungarian Terroir: Eger esetében pedig a Böjt Borászat kékfrankosával erjesztett stoutot érleltek 3 hónapig tölgyfahordó dongákkal. Vagy ott van a Los Rodriguez imperial stout, ami nem csak kávés, hanem ugyancsak magyar tölgyfadongákkal töltött tekintélyes időt együtt.
A Horizont évek óta viszi a Night Shift sorozatot, amiben idén elérhető három búzabor, egy rumos, egy bourbon, egy pedig Gemenci whiskey hordóban érlelve, valamint háromféle russian imperial stout, egy bourbon, és egy rumos hordóban érlelt. Előbbiből pedig van olyan is, ami még csokit és kávét is kapott.
A Fehér Nyúl Brewerynél pedig szintén nagyon rámentek a témára. Náluk van hét hordóérlelt sör is jelenleg. Van white stout jamaikai rumos, illetve Sauternes hordóban készülve. Aztán a Calm Storm nevű balti porterükből is lettek különböző, fában érlelt változatok. Ebből is van rum, illetve három féle whiskys hordóban érlelt. A Gemenc whiskeys imperial stoutjukról pedig már ne is beszéljünk!
Szóval, hogyha érdekel, mit művel a sörrel a hordó, szerencsére idén még az eddigieknél is több lehetőséged van megtapasztalni! 🙂