Az Erdinger itthon az egyik legjobban csengő nevű sörmárka, pláne, ha búzasörökről van szó! Az Erdingben, Münchentől nem messze működő sörfőzdét Johann Kienle alapította 1886-ban.
Sörszótár
A felső erjesztésű sörök erjesztése során az élesztő a sörlé tetején lebeg. Ez a sörtípus leginkább Nagy-Britannia területén, valamint a kisüzemi sörfőzdékben elterjedt. A felső erjesztésű sör készítéséhez való élesztővel készülő sörök erjesztési hőmérséklete 10 és 25 °C köze esik.
Felső erjesztéssel készül a brit ale, és altípusai, a bitter ale, a cream ale, a scotch…
A barna sörök készítésekor a szükséges színt és ízanyagokat aszalt és pörkölt, ún. festőmalátával érik el. Ezeket a malátákat magas hőmérsékleten pörkölik, így kapnak kávéra emlékeztető ízt. Igen karakteres aromáik miatt viszonylag kis mennyiségben használják őket.
Fickósörnek nevezik az erjesztés utáni nyers, szűretlen sört, amelynek még nem értek össze az ízei, ezért ászokolásra, vagyis további érlelésre van szüksége.
Fotó: Ancient-origins.net
A középkori kolostorokban élő szerzetesek szigorú napi és naptári rutin szerint éltek. Jelmondatuk az „Imádkozz és dolgozz” volt, és gyakran böjtöltek. Az előírások szerint azonban „a folyadék fogyasztása nem töri meg a böjtöt”. A kolostorok nagy részében épp ezért főztek sört, és épp ezért lett a sör a „folyékony kenyér”.
Málnával ízesített, belga, lambic típusú sör.
A Bodeni tó mellől, Pfullendortból származó sörfőző 1760 körül költözött a Bécs közelében található Klein-Schwechat városába, ahol előbb csaposként dolgozott, kézőbb pedig sörfőzdéket bérelt, amelyekben már saját söreit készítette. A Klein-Schwechati Városi Serházat 1796-ban tudta megvenni a várostól, onnantól kezdve sajátjaként működtette.
Füstölt sörök készítésére használt malátatípus, amelyen bükkfával füstölnek, szárítanak. Használják égetett szeszek, akár whisky készítéséhez is.
1811-ben született, Josef Sedlmayr, a Spaten Sörgyár tulajdonosának fiaként. Testvérével, Joseffel 1840-ben vették át apjuktól a családi bizniszt, és igen innovatív hozzáállással fejlesztették az üzemet.
Tradicionális német típus, a „sós sör”. Felsőerjesztésű és világos búzasörről van szó, amelyben a tejsavbaktériumok a felelősek a szokatlan ízvilágért. Korianderrel ízesítik, és eredetileg Goslar városából származik.
