Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sörszótár

Felső erjesztésű sör

A felső erjesztésű sörök erjesztése során az élesztő a sörlé tetején lebeg. Ez a sörtípus leginkább Nagy-Britannia területén, valamint a kisüzemi sörfőzdékben elterjedt. A felső erjesztésű sör készítéséhez való élesztővel készülő sörök erjesztési hőmérséklete 10 és 25 °C köze esik. Felső erjesztéssel készül a brit ale, és altípusai, a bitter ale, a cream ale, a scotch…

Olvass tovább!

Festőmaláta

A barna sörök készítésekor a szükséges színt és ízanyagokat aszalt és pörkölt, ún. festőmalátával érik el. Ezeket a malátákat magas hőmérsékleten pörkölik, így kapnak kávéra emlékeztető ízt. Igen karakteres aromáik miatt viszonylag kis mennyiségben használják őket.

Olvass tovább!

Folyékony kenyér

Fotó: Ancient-origins.net A középkori kolostorokban élő szerzetesek szigorú napi és naptári rutin szerint éltek. Jelmondatuk az „Imádkozz és dolgozz” volt, és gyakran böjtöltek. Az előírások szerint azonban „a folyadék fogyasztása nem töri meg a böjtöt”. A kolostorok nagy részében épp ezért főztek sört, és épp ezért lett a sör a „folyékony kenyér”.

Olvass tovább!

Franz Anton Dreher (1735 – 1820)

A Bodeni tó mellől, Pfullendortból származó sörfőző 1760 körül költözött a Bécs közelében található Klein-Schwechat városába, ahol előbb csaposként dolgozott, kézőbb pedig sörfőzdéket bérelt, amelyekben már saját söreit készítette. A Klein-Schwechati Városi Serházat 1796-ban tudta megvenni a várostól, onnantól kezdve sajátjaként működtette.

Olvass tovább!

Gose

Tradicionális német típus, a „sós sör”. Felsőerjesztésű és világos búzasörről van szó, amelyben a tejsavbaktériumok a felelősek a szokatlan ízvilágért. Korianderrel ízesítik, és eredetileg Goslar városából származik.

Olvass tovább!