Chardonnay musttal és champagne élesztővel készíti az Etyeki Sörmanufaktúra a Brut Edeck nevű sörét. Már ebből is látszik, milyen erős náluk a borvidéki hatás, és úgy fest, nem állnak meg itt. Annál is inkább, mert a sörrel aranyérmet hoztak el a londoni European Beer Challenge-ről. Radányi Orsolyával, a főzde egyik tulajdonosával a „grape ale” műjajáról…
Magazin
A Beerselectionben a HopTop Brewery volt november hónap sörfőzdéje, így egy sörkóstolóval megspékelt kötetlen előadás keretében beszélt sörfőzésről, a főzde jelenéről és jövőjéről Pongrácz Dani és Romics Olivér.
A csilisbab, vagy ha úgy jobban tetszik, a chili con carne igazán közönségkedvenc étel. Persze csak ha a valóban pikáns, nem pedig a menzaverzióról beszélünk. De hoppá, itt egy novemberiesített, sütőtökös, állatira izgalmas változat!
Tart még a vita, hogy a dobozos sör jobb, vagy az üveges? Te mitől félsz jobban, a fényíztől, vagy a dobozíztől? Olyan égető kérdések ezek, hogy itt az ideje jól kibeszélni őket. A Mad Scientist témában forgatott videója pedig nagyszerű alkalom erre!
A sörfogyasztók egy része nagyon komolyan veszi, hogy nagy-, vagy kisüzemi sört iszik. Sarkítva a jelenséget, ismerünk olyanokat, akik semmi pénzért nem választanák a nagyüzemek söreit, és olyanok is akadnak, akik soha nem mozdulnának ki a nagyok biztosította komfortzónából. De mit mond az, aki korábban multinál, most pedig egy kisüzemben dolgozik?
Létezik egy csodálatos receptgyűjtemény, amely a Kronenbourg 1664 Blanc mellé javasol elegáns, könnyed és minden ízében ínycsiklandó fogásokat. Áruld el, neked melyik étel tetszene leginkább a könnyed búzasör mellé, és valósítsd meg álmaid sörvacsoráját a nyeremény segítségével!
Kik készítettek először whiskyt? Mennyire rokona az ital a sörnek? Hogyan alakultak ki a különböző nemzetek saját whiskyjei? Italtörténeti sorozatunk első részében ennek járunk utána.
Hogyha a sörforradalom által naggyá tett fajtákat kezdjük sorolni, nagyon hamar elérkezünk a witbierhez, avagy a belga eredetű fehér sörhöz, amely könnyed fűszerességével, kellemes krémességével előkelő helyet foglal el az újhullámos sörmárkák szortimentjében.
Nagyon király, hosszú indiánnyárral operált idén az október, és ez szemmel láthatóan hatással volt a sörfőzdékre is. Abszolút kitettek magukért, de a nehéz, télire hangolt sörök még várattak magukra. First, Fehér Nyúl, Uradalmi Sörmanufaktúra, Monyo és Horizont főzetek az október legizgibb sörei között!
Annak ellenére, hogy a whisky nagyjából csak a malátázásig hasonlít a sörre – addig viszont nagyon –, megnéztem milyen a már kilencedszer megtartott Whisky Show. A helyzet az, hogy egy hatalmas buli, ahol tényleg megismerheted a legfontosabb malátaszeszeket! Találtam is néhány felejthetetlent.