Lehet egy levendulás sör finom???

Írta: Knap Gábor

2020-07-06 | 10:30 Magazin

A jónéhány éve futó balatoni levendulafétisnek köszönhetően ruhásszekrény-illatosító, kis levendulás párnát jócskán meghaladó termékek kerülnek piacra. A levendulaszörp, a levendula fagyi, és levendulás csoki mellett egy ideje a levendulás sör sem újkeletű. A legújabb mégis teljesen más, mint az eddigiek.

Mi a közös a Wizz Airben, a Milkában és a Yahooban? Meg persze van még sok száz ilyen márka, – mind a levendula színárnyalatait használják, ami nem véletlen, eleganciát és prémiumszolgáltatásokat ígér ez a szín. És újabban ez Tihany színe is, hiszen a levendula az utóbbi évtizedekben az egyik legfontosabb cikke és turistacsalogató ereje lett a félszigetnek. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy a Balaton-felvidéken sorra létesülnek Tihanyon kívül is a levenduláskertek, és ahol tudják, igyekeznek külön eseményekkel is megtölteni azokat ilyenkor, virágzás idején.

Nem lenne elegáns azonban, hogyha csupán a turizmusélénkítő hatásra fognánk a levenduladivatot. A Balaton északi partvidékén egyébként is remekül érzi magát a levendula, amit a Tihanyi Apátság gyógynövénykertjében 1920-as évektől kezdve termesztenek. Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője – akkoriban Franciaországból hozatott olyan levendulatöveket, amik már az akkor híres Provence-i levendulaként nagy elismerésre tettek szert magas illóanyagtartalmuk és minőségük révén. Aztán kiderült, hogy a Tihanyra jellemző mikroklíma miatt a félszigeten termő levendula magasabb illóanyagtartalommal rendelkezik, mint a francia őse.

Szóval adott a jó minőségű levendula, amit azonban csak június végén-júliusban lehet „szüretelni”, de a cél mindig is az volt, hogy az illatát minél tovább meg tudják őrizni. A már emlegetett szörp, fagyi, kávé (!), és számtalan kozmetikai cikk mellett természetesen a sör is olyan, amiből nem lehetett nem megpróbálni a levendulás változatot.

A Tihanyban működő Legendás Zrt. kezdeményezésére – ők amúgy a Tihanyi Levendulás Búzasör brand tulajdonosai – többféle levendulás sör is készült már, különböző magyar sörfőzdékben. A HopTop Brewery idén szállt be a buliba, vagyis 2020-tól náluk főzik a sört, ami tökúj recept szerint készül, és sokkal kifinomultabb lett, mint a korábbiak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Az egyik leginkább feltűnő különbség, hogy eltűnt a sörből a felhasznált cukor jókora része. Ugyan ebben is van kandiscukor, hiszen elvárás volt, hogy az új sör valamelyest kövesse a korábbiak stílusát, de a HopTop sörmesterei érezhetően patikamérlegen adagolták a hozzávalókat, a lehető legfrissítőbb, visszafogott, mégis főképp a levenduláról szóló sör megalkotásához.

Tehát egy búzasörről van szó, a selymes kortyérzet érdekében némi zabpehellyel, Citrával hidegkomlózva, amihez a Tihanyi Apátsági majorságban termő levendulát porított formában adták hozzá – ugyancsak a hidegkomlós eljárással. Ali Rawech Szami, a HopTop tulajdonosa a tuhanyi bemutatón elmondta, hogy elég sokat kellett kísérletezzenek a sörfőző mesterekkel, mire elérték a kívánt ízhatást.

És tényleg, a sör úgy hozza a növény jellegzetes karaktereit, hogy közben nem veszíti el sör mivoltát, sőt, a Citra komló jellegzetes citrusos aromái is érvényesülni tudnak. De mindenekelőtt nincsen az a gejl sziruposság, ami az elődjeiben megfigyelhető volt. A levendula egyébként is nagyon intenzív aromájú, így ha párosul a túlontúl édes ízekkel, rettenetes pacsuli az eredmény. De itt erről szó sincs, a sör frissítő, a levendulás utóíz hazáig kísér, és mindössze 4,5 százalék az alkoholtartalom, szóval nyugodtan lehet inni belőle egy másodikat is. És ami a legfontosabb: rá is tudsz menni a következőre, ami egyáltalán nem volt elmondható az általunk eddig kóstolt levendulás sörökről.

Az újdonság a korlátozott készlet miatt egyelőre csak a Balaton-felvidéken lesz kapható, üveges formában, csapolva viszont fel-felbukkanhat majd már több helyen, köztük Budapesten is, ja és meg lehet rendelni innen.