fbpx
A Borefts Hollnadia, sőt Európa egyik legizgalmasabb sörfesztiválja, amelyen kizárólag a meghívott főzdék vehetnek részt, és minden kiállítónak el kell készítenie egy különlegességet is, amely először csak a rendezvényen kóstolható. Exkluzív beszámoló Bodegravenból.

Véget ért a legnyáribb őszi hónap, és tartogatott néhány igazán izgalmas sört. Mustos saison, hidegkomlós láger, szupergyümis berliner, dinnyés NEIPA – és a sornak még koránt sincs vége! Ezek voltak szerintünk a legérdekesebbek.

A malátagyártástól a kézzel történő címkézésig. Szerencsére az idén 165 éves Dreher Sörgyárakban rengeteg fotó készült arról, hogyan főzték, vagy épp csomagolták a sört az elmúlt másfél évszázadban. Mutatunk néhány remekül elkapott pillanatot!

„Kicsit félek, de arra gondolok, vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól” – énekli a Quimby, és a kevésbé tapasztalt sörfogyasztók simán így járhattak, ha betévedtek a legutóbbi One Beer sörkóstolóra.

A bor és a csoki párosítás már itthon sem jár gyerekcipőben, számos program, kóstoló van felfűzve erre a fonálra. A sörök esetében azonban szokatlanul hangzik, hogyha csokikhoz szeretnénk kínálni őket. Pedig pár sör, körültekintően választott csokival együtt fogyasztva nagyszerű élményt adhat!

Nem is tisztán búzamalátából készül, a népszerűsége pedig korábban korántsem volt akkora, mint napjainkban. Ha azt mondjuk: búzasör, jópár félére gondolhatunk, de mi Magyarországon leginkább a bajor búzákra asszociálunk. Íme 10 dolog, amit tudnod kell erről a sörtípusról!

Hosszú ideje nem készített láger sört a Monyo Brewing, erre most két hét alatt kettőt is bemutatnak: A Fat Cat craft láger után itt a Beaver Fever, bécsi ászok 2019-es változata is. Miért kettő, és miért pont most? A válaszokért Németh Antal, sörfőzőmestert hívtuk fel.

Ami sikeres, annak a közeljövőben lesz folytatása, így működik a Hollywood-i álomgyár, és a belvárosi gasztronómia. Tavasszal hirdette meg a One Beer először Winkler Róbert kézműves sör kóstolóját, a jegyek pillanatok alatt keltek el rá. Most meghirdették másodszor is, a jegyek pillanatok alatt keltek el rá. Biztos vagyok benne, hogy ha lesz harmadik, ugyanúgy teltházas lesz, de vajon van-e Winklerben még kraft? Spoileres kritikánk következik.

A kérdés nyilvánvalóan költői, hiszen hol volt még a Facebook, amikor a Dreherek már javában főzték a söröket Kőbányán. A sörgyár 165. szülinapja alkalmából azonban mégis eljátszhatunk a gondolattal, hogyan nézett volna ki Dreher Antal üzenőfala. Hát így!

Habár a Prága Smíchov városrészében működő sörgyár terméke hivatalosan csak 1871. július 15-én mutatkozott be, az üzem tervei már 1869-ben megvoltak, ezért ünnepli idén 150 éves szülinapját a Staropramen, amely marad a klasszikus sörök készítésénél.

Az 1854-ben alapított Kőbányai Serfőző Társaság, amelyet ma is Dreher Sörgyárnak ismerünk, valamint az alapító Dreher család története, regénybe illő, századokon átívelő sztori. Az alapítás 165. évfordulójára 165 Dreher anekdotát rendeztek kötetbe. Ebből választottuk ki a mi kedvenceinket!

A gin jobban hasonlít a sörre, mint gondolnád. Nem csak azért, mert az angolszász kultúrkörben a legnépszerűbb, és nem is csak azért, mert ugyancsak gabona alapú, hanem azért is, mert a craft változatai hozták el újkori sikerét.