Budapesti gasztro: alulértékelt, de a világ élvonalában

Írta: BeerPorn.hu

2020-12-07 | 06:47 Magazin

Fotó: PxHere/Dana Tentis

A világ leginkább alulértékelt éttermi célpontjairól jelent meg egy összeállítás a Chef’s Pencilen. A listán a második helyet kapta Budapest, amelyről fantasztikus dolgokat ír a szerző.

A vendéglátás még el sem tudott kezdeni feltápászkodni a padlóról az után a gyomros után, amelyet a koronavírus járvány tavaszi hulláma vitt be neki, ősszel aztán lánctalpakon hajtott át a még földön fekvő szegmensen a második hullám. Most úgy látszik, a felépülés nagyon hosszú ideig tart majd. Az viszont biztos, hogy az ilyen összeállításokat jól esik olvasni.

A Chef’s Pencil szerzője szerint van egy csomó olyan gasztronómiai célpont – elég csak Párizsra, Tokióra vagy mondjuk Bolognára gondolni, amelyek csak úgy vonzzák az utazókat. De a felkapott desztinációkon kívül vannak olyan helyek, amelyek (még) nem kapják meg a megérdemelt státuszt.

Ez nem valami jó időszak az utazásokhoz, ahhoz viszont igen, hogy tervezgessük, hová megyünk majd, ha újra lehet. Szóval megkérdeztek 250 séfet és gasztronómiai szakértőt, hogy mondják el, melyek szerintük a leginkább alulértékelt, de király gasztronómiai célpontok a világon.

Az országokat bemutató listán olyanok kaptak helyet, mint a Fülöp-szigetek, Vietnám vagy Mexico, Európából pedig Horvátország, Portugália és Norvégia.

A városok közül pedig ajánlják Fokvárost, ahol a gyors kajától az elegánsig, mindenből van remek. Chicagot a lendületes fejlődése és a Michelin-csillagos, Bib Gourmand minősítésű éttermei miatt javasolják – erről a városról azért nyugodtan mondhatjuk, hogy kissé kilóg az „alulértékelt” kategóriából.

Melbourne Ausztrália kulináris fővárosaként nem maradhatott le, annak ellenére, hogy folyamatosan Sydney árnyékában van. Mexikóvárosban az elmúlt években élénkült a turizmus, ami nagyon jót tett a gasztronómiai fejlődésnek is, San Sebastianban 186 ezer emberre jut három, 3 Michelin-csillagos étterem.

Az országok listáján már ott volt Norvégia, azon belül pedig Bergen, amely nagyon gyorsan lett az ország fő gasztronómiai célpontja. Hongkongot nem csak legendás street foodjai, hanem hét, 3 Michelin-csillagos étterme miatt javasolják, Montreal új éttermei, Nápoly pedig a fine dining és a street food, no meg a pizza miatt került a listára.

A második helyet Budapest kapta. A magyar fővárosról azt írják, hogy Európa egyik legizgalmasabb gasztronómiai célpontja. A Michelin-csillagos éttermek mellett kiemelik azt, hogy milyen nagy múltra tekint vissza a magyar konyha, ami leginkább a paprikáról és gulyásról ismert. Ezeket a hétköznapi, családi kajáldákban lehet elsősorban megkóstolni.

De Budapest sokkal többet kínál, mint a gulyás és a paprika – írják. A fine dining ugyan viszonylag újkeletű a magyar fővárosban, de nagyon nagy iramú fejlődést mutatott be az elmúlt 10 évben. Kiemelik a Costest, a Standot, a Babelt és a Salt-ot is, és arról is írnak, hogy rengeteg vegetáriánus és vegán hely is van Budapesten, illetve érdemes kipróbálni a gyönyörű budapesti kávéházakat.