Ezek voltak a november legizgalmasabb új sörei

Írta: BeerPorn.hu

2020-12-05 | 06:38 Magazin

Már megint majdnem itt az év vége, ami 2020 esetében nem sokunk számára okoz különösebb bánatot. Annál is inkább mert a sörfőzdék általában novemberre időzítik a karácsonyra hangolt söreik megjelenését. Szóval megint csodálatos dolgokból volt lehetőségünk szemezgetni!

Szent András Sörfőzde Esthajnal

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A Szent András sörfőzde minden évben elkészíti az Esthajnalt, amely nem feltétlenül hasonló stílusú, de mindig az ünnepekre hangolt söröket jelent. Idén az Esthajnal egy feketeribizlis balti porter.

Komoly sör, ezt mondanunk sem kell, a 19,5-es Balling fok és a 7 százalékos alkoholtartalom már erre enged következtetni, a feketeribizli viszont könnyed vibrálást csempész a sörbe és remekül kiegészül a balti porter tejcsokis, diós stílusjegyeivel.

Monyo Brewing Orion és Los Rodriguez

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A Monyo Brewing a szokottnál is jobban belehúzott ezen az őszön, hiszen egy csomó új sörrel jelentkeztek. Az Orion a Constellations széria új darabja, amiben New England IPA-kat mutatnak be. Az első az Andromeda volt, még szeptemberben.

Az újdonság egy 6,4 százalékos, igencsak komlós NEIPA, amelyet duplán hidegkomlóztak Citra, Centennial és Amarillo komlókkal. Tök jó, ahogy ezeknek az íz- és illatjegyei összeadódnak, és egyszerre lesz tőlük a sör rettenetesen mangós, és kellemesen sárgadinnyés aromatikájú, közben tök jó selymes ital. Nagyon bejön!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A Los Rodriguez pedig egy egészen más téma. Egy imperial stout, kávéval. Szóval mondhatjuk, hogy imperial coffee stout, amihez a dán Coffee Collective frissen pörkölt kávéblandjét használták. A stout önmagában is kávés, csokis ízvilágú, ezt tudjuk, a hozzátett bolíviai kávé pedig olyan friss és olyan körültekintően pörkölt, hogy nem (csak) a kávésságot emeli meg a sörben, hanem érdekes módon a gyümölcsösséget is. Ja, és az erjesztőtartályba bekerült még némi világosra pörkölt magyar tölgyfadonga is, szóval ha úgy tetszik, modellezték a fahordós érlelést is. Az eredmény rendkívüli!

zip’s Dobos

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A zip’s és a váci Mihályi Patisserie összedugta a fejét, és az utóbbi fantasztikus Dobos desszertjét alkották újra, sör formájában. A sörnek online premiert is rendeztek, amelyről itt írtunk bővebben, és amikor nem csak a Mihályi eredeti Dobos desszertjét, hanem a zip’s séfjének, Csécsei Lászlónak a sörhöz készített birsalmás kacsamáját is kóstolni lehetett.

De most beszéljünk a sörről! A Dobos egyszerre nagyon selymes, kellemesen melegít az alkoholtartalma, ami közben egyáltalán nem telepszik rá az italra. Szóval Pedro Reinoso Bernal sörfőző szép munkát végzett!

Az illatot a vanília uralja, ízben pedig már a kakaó és a kekszesség mutatkozik meg. Ha teheted, kóstold meg te is!

Mad Scientist Almost Over

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Az USA-ban holiday beernek vagy karácsonyi sörnek nevezik azokat a craft főzeteket, amelyek az ünnepekre készülnek, jellemzően téli fűszerekkel. Itthon idén a Mad Scientist az elsők között hozta ki a maga „holiday spice milk stoutját”, aminek a sokat mondó Almost Over nevet adta. Azt rábízzák mindenkire, hogy mi az, aminek lassan vége van, abban viszont nem engedtek kétséget, hogy ez az ünnepi sör nevéhez méltóan egy nagyon emlékezetes darab.

A milk stout kapott kakaóbabot, fahéjat, vaníliát, kardamont, csillagánizst és szegfűszeget is. Olyan illata van, hogyha kibontod, átjön a szomszéd kérni a csokis forraltborból.

hübris mülna

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A Hübrisnél valahogy hamar megszoktuk a Stütöt, az APÜ-t és a Sürt is. A Müggy után pedig már azt hittük, semmilyen meglepetés nem ér minket, a Mülna címkéjének első megpillantásakor azonban azért felröhögtünk.

A fent mutatottakhoz képest jóval könnyedebb sörről van szó, hiszen ez egy berliner weisse, málnával. A gyümölcsből 10 százalék van benne, amihez ment még cukor is, szóval azért a stílus felhasználóbarátabb, értsd nem túl savanyű savanyú változatával van dolgunk, ami szépen hozza a málnás jegyeket. Nem is kicsit.

(Vágási, hogy volt itt még tüzijáték novemberben, és jelentek meg még szuper sörök, de valamit kell hagyjunk a következő alkalomra. Szóval hamarosan jövünk azokkal is!)