Jövő szombaton, azaz október 2-án újra itt a Nyitott Főzdék Napja! Ha Budapesten, Kecskeméten, Fóton vagy Békésszentandráson tervezed főzdelátogatással és sörkóstolással tölteni, ez a cikk neked szól!
Magazin
Szerencsére nem csitul a hordóérlelt sörök divatja, és Magyarországon is egyre többféle sörtípus, különféle hordókban iskolázott változatát is kóstolhatjuk, a hazai sörfőzdék jóvoltából. De hogyan befolyásolják a különféle hordók, egyazon sör ízvilágát?
Október 2-án, immár harmadszor lesz Nyitott Főzdék Napja, országszerte remek programokkal, ezúttal pedig már hivatalos sörrel is. Gyuláról, Budapestről, Etyekről és Győrújbarátról is ajánlunk programokat!
A sör sokak számára nem több, mint egy kellemes hűsítő, mondhatni egy kis extra a szürke hétköznapok után vagy a hétvégéken. Valójában azonban egy történelmi italról beszélünk, mely több ezer éve szoros részét képezi az emberiség mindennapjainak és ünnepségeinek.
A kis Vas megyei faluban, Csempeszkopácson működik a Krenner Brewery, amely szeptemberben ünnepelte első születésnapját. A főzde mindennapjairól, a kezdetekről és a jövőről beszélgettünk Krenner Balázzsal, az egyik tulajdonossal.
Néhány szerencsés sörkedvelő és a szakma egy része már a boltokba kerülés előtt kóstolhatta a Bitburger Festbier 2021-et. A sör egy hete immár elérhető a Spar és Interspar áruházakban, és az eddigi vélemények alapján érdemes lesz betárazni belőle!
Még minket is megdöbbentett, milyen nagy választékban kaphatóak bajor típusú búzasörök a hazai kiskereskedelemben. Szinte minden diszkontlánc tart belőlük sajátmárkásat, és persze itt vannak a nemzetközi brandek is. Vakteszten derítettük ki, melyik éri meg jobban a pénzét.
Oktoberfest sem kell ahhoz, hogy évről-évre megszülessenek a klasszikus festbierek. És milyen jól van ez így, hiszen immár ez a második év, amikor nem rendezik meg a müncheni vurstlit, a fesztivál ürügyén viszont ettől függetlenül elkészülnek az Oktoberfestbierek.
Egy új kínai tanulmány szerint már kilencezer éve elkezdődött a sörkészítés Kínában, ezer évvel korábban az eddig véltnél. A sört a holtak tiszteletére, rituálisan fogyasztották.
Az utóbbi pár évben hatalmas változás tapasztalható az alkoholos italok fogyasztási szokásaiban. Ettől a váltástól lényegesen megemelkedett az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek piaca, innovatív fejlesztésekre sarkallva a gyártókat.