Kávé, tea, búcsúbuli – májusi eső aranyat ér

Írta: BeerPorn.hu

2021-05-31 | 06:37 Magazin

Viszlát, te szeles, esős, de legalább nyitást, és amúgy pedig szuper söröket hozó május! Jóképú NEIPA, kadarkás grape ale, dupla witbier és nyári porter, kávés savanyúság a Főzdepark búcsúsör – ezek voltak a május legemlékezetesebb újdonságai!

First Craft Beer Escape Artist

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Nem sokkal a Szent András Houdini után jött még egy szabadulóművész, ezúttal Újpestről a First Craft Beertől! Az Escape Artistról azt mondták, hogy Sabro, Simcoe és Vic Secret komlókkal készített könnyed NEIPA. A könnyedséget persze megfelelő kontextusban érdemes nézni, hiszen egy 7 százalékos főzetről van szó, amely egy sötét szalmasárga, tuttifruttisan gyümölcsös, harmonikusan kesernyés sör. Egyszerre selymes és ropogós – tetszeni fog!

Monyo Hungarian Grape Ale 2020

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Aki ismeri a Monyo Brewing Hungarian Terroir sorozatát, annak nem kell magyarázni, miért olyan különleges sörök ezek. Aki esetleg nem vágná, miről van szó, annak ajánljuk a témában nem is olyan régen készült podcastunkat, amelyben erről a sörről és az egész száriáról is sokat beszélgettünk.

A lényeg pedig, hogy a Monyo legénység ezúttal Szekszárdra ment, a Vida Családi Borbirtokhoz, hogy elhozzanak tőlük egy nagy adag kadarka mustot és törkölyt, amelyet aztán együtt erjesztettek az alapsörrel, az ugyancsak szekszárdi borélesztő segítségével. A sör játékos és elegáns, mint egy kadarka, könnyed, 4,8 százalékos sör, borivóknak. Vagy bor, sörivóknak.

Szent András Sörfőzde Alfa.05 és Delta.26

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A Szent András TesztAndrás sorozatával nagyon elkényeztet mostanában minden sörkedvelőt, hiszen ezúttal újabb két tétellel jöttek ki!
Az Alfa.05 egy szuper nyári porter lett! A kísérleti sörbe nagy mennyiségben tettek Earl Grey teát és bergamott narancsot. Nem meglepő, hogy az utóbbi uralkodik az illatban is, illetve a pörkölt malátával jópofa sütis, zselés szaloncukorra emlékeztető aromákat alkot. Könnyű sör, a fanyarkás porter lecsengést tök jól kiegészíti a narancs. Szuper koncepció!

A Delta. 26 pedig egy dupla belga búzasör, vagyis dubbelwit. Mindent hoz, amit egy belga búzától várnál, de mindent vaskosabban, egyértelműbben és harsányabban. Hat százalék alkohol, búzamaláta hegyek, narancshéj, koriander, mosoly!

Fehér Nyúl & Brauerei Flügge Hoppeln & Zwitschern

A Brauerei Flügge a frankfurti craft főzde, amellyel a Fehér Nyúl közösen készítette el ezt a minden szempontból vagány és előremutató Berliner Weissét. A sört kveik élesztővel erjesztették, és a stílushoz igazodó kellemes savanyúságát a hozzáadott kávé és a cascara egészíti ki. Utóbbi a kávécserje gyümölcse, vagy a „kávécseresznye”, amelyből fantasztikus tea készíthető egyébként, amelyre ugyancsak a savanykás-kávés ízvilág a jellemző. Minden pillanatában kiváló összejátékot mutató sör!

Monyo/Mad Scientist/HopTop/Horizont Főzdepark Farewell

Négy legendás sörfőzde, akik az utóbbi 4-5 évben minden szempontból elöl jártak a magyar kraft mozgalomban. Hogyha egy ilyen alkotógárda összeáll, mindegy mi az alkalom, egyrészt mindenképp kóstolandó a végeredmény, másrészt pedig nagyon magasak az elvárások is!

Az alkalom pedig az, hogy a Monyo elhagyja a Főzdeparkot, és egy kicsivel arrébb, a Monyo Land területén, egy nagyobb, tökúj főzdében folytatja.

És, hogy milyen a sör? Szami, a HopTop tulajdonosa a sörről és a Főzdepark búcsúról szóló videóban nagyszerűen összefoglalja: „olyan beteg, mint a kapcsolatunk”. :)

A koncepció szerint mind a négy a főzde ajánlott a Főzdepark Farewellbe egy összetevőt. A stílus pedig a Pastry Sour Ale lett, málnával, citrommal, tonkababbal és vajas keksszel. Mit mondhatnánk erről? Kóstoláskor a cseresznyés-málnás illatok jönnek előbb, a savanyúsága pedig nagyon barátságos fokon áll. A többi összetevő is ott figyel benne fűszerek és textúra formájában. Méltó lezárása a Főzdepark klasszikus felállásának!