Cikk megosztása
Viszlát, te szeles, esős, de legalább nyitást, és amúgy pedig szuper söröket hozó május! Jóképú NEIPA, kadarkás grape ale, dupla witbier és nyári porter, kávés savanyúság a Főzdepark búcsúsör – ezek voltak a május legemlékezetesebb újdonságai!
First Craft Beer Escape Artist
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Nem sokkal a Szent András Houdini után jött még egy szabadulóművész, ezúttal Újpestről a First Craft Beertől! Az Escape Artistról azt mondták, hogy Sabro, Simcoe és Vic Secret komlókkal készített könnyed NEIPA. A könnyedséget persze megfelelő kontextusban érdemes nézni, hiszen egy 7 százalékos főzetről van szó, amely egy sötét szalmasárga, tuttifruttisan gyümölcsös, harmonikusan kesernyés sör. Egyszerre selymes és ropogós – tetszeni fog!
Monyo Hungarian Grape Ale 2020
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Aki ismeri a Monyo Brewing Hungarian Terroir sorozatát, annak nem kell magyarázni, miért olyan különleges sörök ezek. Aki esetleg nem vágná, miről van szó, annak ajánljuk a témában nem is olyan régen készült podcastunkat, amelyben erről a sörről és az egész száriáról is sokat beszélgettünk.
A lényeg pedig, hogy a Monyo legénység ezúttal Szekszárdra ment, a Vida Családi Borbirtokhoz, hogy elhozzanak tőlük egy nagy adag kadarka mustot és törkölyt, amelyet aztán együtt erjesztettek az alapsörrel, az ugyancsak szekszárdi borélesztő segítségével. A sör játékos és elegáns, mint egy kadarka, könnyed, 4,8 százalékos sör, borivóknak. Vagy bor, sörivóknak.
Szent András Sörfőzde Alfa.05 és Delta.26
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Szent András TesztAndrás sorozatával nagyon elkényeztet mostanában minden sörkedvelőt, hiszen ezúttal újabb két tétellel jöttek ki!
Az Alfa.05 egy szuper nyári porter lett! A kísérleti sörbe nagy mennyiségben tettek Earl Grey teát és bergamott narancsot. Nem meglepő, hogy az utóbbi uralkodik az illatban is, illetve a pörkölt malátával jópofa sütis, zselés szaloncukorra emlékeztető aromákat alkot. Könnyű sör, a fanyarkás porter lecsengést tök jól kiegészíti a narancs. Szuper koncepció!
A Delta. 26 pedig egy dupla belga búzasör, vagyis dubbelwit. Mindent hoz, amit egy belga búzától várnál, de mindent vaskosabban, egyértelműbben és harsányabban. Hat százalék alkohol, búzamaláta hegyek, narancshéj, koriander, mosoly!
Fehér Nyúl & Brauerei Flügge Hoppeln & Zwitschern
A Brauerei Flügge a frankfurti craft főzde, amellyel a Fehér Nyúl közösen készítette el ezt a minden szempontból vagány és előremutató Berliner Weissét. A sört kveik élesztővel erjesztették, és a stílushoz igazodó kellemes savanyúságát a hozzáadott kávé és a cascara egészíti ki. Utóbbi a kávécserje gyümölcse, vagy a „kávécseresznye”, amelyből fantasztikus tea készíthető egyébként, amelyre ugyancsak a savanykás-kávés ízvilág a jellemző. Minden pillanatában kiváló összejátékot mutató sör!
Monyo/Mad Scientist/HopTop/Horizont Főzdepark Farewell
Négy legendás sörfőzde, akik az utóbbi 4-5 évben minden szempontból elöl jártak a magyar kraft mozgalomban. Hogyha egy ilyen alkotógárda összeáll, mindegy mi az alkalom, egyrészt mindenképp kóstolandó a végeredmény, másrészt pedig nagyon magasak az elvárások is!
Az alkalom pedig az, hogy a Monyo elhagyja a Főzdeparkot, és egy kicsivel arrébb, a Monyo Land területén, egy nagyobb, tökúj főzdében folytatja.
És, hogy milyen a sör? Szami, a HopTop tulajdonosa a sörről és a Főzdepark búcsúról szóló videóban nagyszerűen összefoglalja: „olyan beteg, mint a kapcsolatunk”. 🙂
A koncepció szerint mind a négy a főzde ajánlott a Főzdepark Farewellbe egy összetevőt. A stílus pedig a Pastry Sour Ale lett, málnával, citrommal, tonkababbal és vajas keksszel. Mit mondhatnánk erről? Kóstoláskor a cseresznyés-málnás illatok jönnek előbb, a savanyúsága pedig nagyon barátságos fokon áll. A többi összetevő is ott figyel benne fűszerek és textúra formájában. Méltó lezárása a Főzdepark klasszikus felállásának!