fbpx
Nem túlzás, hogy a koronavírus járvány miatt a hazai kisüzemi sörfőzdék egy része a fennmaradásért küzd. Az irodai dolgozók szinte mindenhol otthonról nyomják, a főzdékben pedig – ahol tehetik – raktárkészletre gyártanak.

Brutálisan érintik a hazai főzdéket a koronavírus okozta korlátozások, amelyek idén akár elhozhatják az évekkel ezelőtt vizionált magyar főzdebezárási hullámot is. Ha eddig nem rendeltél otthonra sört, eljött az ideje!

Minden harmadik fiatal felnőtt csökkentette az alkoholfogyasztását, csaknem 25 százalékuk pedig úgy döntött, hogy teljesen elhagyja az alkoholt – derült ki a Society of Independent Brewers jelentéséből.

A nagyobb budapesti szórakozóhelyek már bezártak, a kisebbek nyitva vannak ugyan, de a megcsappant turistaforgalom az első negyedév adataira jelentős hatással lesz. A koronavírus járvány minden bizonnyal látszani fog a sörpiacon is.

Sörmúzeumként hasznosítják a vajdasági Nagybecskerek lepukkant sörfőzdéjének épületét. Az augusztus végi Sörnapokra pedig a sörfőzést is felélesztenék a régi üzemben.

A tervek szerint júniusban kezd működni a Fejér-megyei Cecén az a sörfőzde, amely a korábbi kenyérgyár épületében kap helyet. A beruházás mögött egyebek mellett a Mészár-Steak-et, a Leroy láncot és a Veritas borkereskedést tulajdonló cégek állnak.

Hogyha lenne európai szakácsművészet verseny, és a helyezéseket a Michelin csillagok száma alapján osztanák, Franciaország és Olaszország mögött állna Németország, de ott is egyre több a csillagos hely.

Az egész hazai kiskereskedelmi sörforgalomnak immár 18 százalékát a jellemzően nagy áruházakban kapható, sajátmárkás sörök teszik ki. A sosem látott növekedést bemutató szegmens egyetlen titka az ár, amivel a hazai gyártók nem képesek versenyezni. De van itt még valami!

Cserjés László nyerte a Soproni második sörversenyét, amelyre hopláger receptekkel lehetett nevezni. A győztes házisörfőző receptje alapján készül 2020-ban egy új Soproni Óvatos Duhaj.

Idén is megrendezik az egyik legfontosabb magyarországi sörversenyt, a Central European Beer Awardsot, amelyre kisüzemi kézműves sörfőzdék és házi sörfőzők is nevezhetnek!

Május 21. és 24. között az ország legjobb fővárosi és vidéki éttermei, cukrászdái, borászatai, bárjai együtt, egy helyen lesznek a 10. Gourmet Fesztiválon, a Millenárison. A korábbinál is nagyobb területen megrendezett fesztivál idén az „örökségről” szól.

Új termékkel jelentkezik a Dreher: alkoholmentes vörös sört dobnak piacra, amely a napokban a boltokba is kerül. A sörgyár valódi sörízt ígér, alkoholmentes változatban.