Nagy-Britanniában egy egészen szokatlan ötleten kezdtek el komolyan gondolkozni: árelőnyhöz juttatnák a pubokat a szupermarketekkel szemben, hogy a lezárás után hamarabb magára találhasson a vendéglátási szektor.
A kocsmákban elfogyasztott sör olcsóbb lehet, szemben az üzletláncokban megvásárolt, palackozott sörökkel, amelyek árán növelne egy brit konzervatív képviselő javaslata. Giles Watling szerint a vendéglátóipar így hamarabb tudna talpra állni a lezárások feloldását követően.
Az ötletről a The Times már úgy számolt be, hogy Boris Johnson miniszterelnök „rendkívül jónak” tartja a javaslatot, illetve a kormány alaposan megvizsgálja azt.
A kocsmák helyzete a járvány előtt sem volt már túl fényes Nagy-Britanniában, ahol egyébként is sorra zártak be a pubok. A jelenségért pedig nagy részben az olcsó szupermarketek felelősek, ugyanis a fogyasztók jelentős része átszokott azokba.
Watling úgy nyilatkozott, hogy a Brexit után a brit kormány könnyebben variálhat a sör adótartalmával, akár a piac szabályozása érdekében is.
A szigetországban egyébként az elfogadott költségvetésbe nem került bele a sör és egyéb szeszes italok adótartalmának tervezett emelése, ugyanakkor a döntésnek komoly kritikusai is vannak, akik szerint a szeszes italok adótartalmának fontos közegészségügyi vetülete is van.