fbpx

A sörfőzők és az orvosok is ráizgultak a molekuláris komlókutatásra

Írta: BeerPorn.hu

2021-02-24 | 14:12 Hírek

Fotó: Yeast Side Facebook

Ami nem is csoda, hiszen a komló genomja az emberéhez hasonló méretű, és bonyolultságú; megértése pedig új, még vadítóbb komlófajták kifejlesztése mellett egy csomó betegség gyógyításában lehet a kutatók segítségére!

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói jelentős utat tettek meg a komlógenom megértésének irányában. A genom nem más, mint az adott organizmus teljes örökítő információja, ami a DNS-ben van kódolva. Ismerete pedig nem csak a sörfőzők, hanem az orvosok számára is előnyöket jelenthet.

Ezt mondta David Hendrix is, aki az Oregoni Állami Egyetem Biokémiai és Biofizikai Tanszékének a docense. Úgy fogalmazott: a sörfogyasztók az új receptek, az orvosok a gyógyszerek fejlesztése miatt érdeklődnek a kutatások iránt.

A komló genomjának jobb megértése esetén a tudósoknak könnyebb lehet új fajtákat szelektálniuk, amelyek irányított tulajdonságokkal bírnak. Vagyis könnyebben elérhetőek lehetnek a különböző ízprofilok, de a betegségekkel szembeni ellenálló képessége is megnőhet az így fejlesztett komlóknak – írja a Craft Brewing Business.

A kutatók szerint immár sokkal jobban érthető, hogyan szabályozza a genom a növény tulajdonságait, illetve milyen gének, milyen sajátságokra vannak hatással.

Emellett pedig a komlóban található vegyületek egyre inkább az orvosokat is érdeklik. Kimutatták például, hogy a xanthohumol, a komlóban található természetes flavonoid segíthet a rák és a metabolikus szindróma elleni küzdelemben.