Cikk megosztása
Nem túlzás, hogy a koronavírus járvány miatt a hazai kisüzemi sörfőzdék egy része a fennmaradásért küzd. Az irodai dolgozók szinte mindenhol otthonról nyomják, a főzdékben pedig – ahol tehetik – raktárkészletre gyártanak.
A rendezvények elmaradása és a vendéglátóhelyek bezárása ott üti a kisüzemi sörfőzdéket, ahol azoknak a legjobban fáj, hiszen az ő esetükben a legjelentősebb a hordóban értékesített sör mennyisége. Ahhoz, hogy a vendéglátó szektor összeomlása ne temesse maga alá a magyar kisüzemi söripart, az kellene, hogy aki teheti, most vásároljon a magyar kisüzemektől, erre kéri követőit Facebook posztjában a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete is.
A járvány miatti korlátozások az egész vendéglátóipart, és a beszállítókat is sújtják. Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke a Dining Guidenak úgy nyilatkozott, hogy „a turizmus-vendéglátásban az elmúlt években olyan intenzív beruházások, fejlesztések kezdődtek meg, ami miatt általános eladósodottság jellemzi a szektort. Sajnos kijelenthető, hogy hazánkban e terület szereplőinek pénzügyi tartalékai minimálisak”. És ez sajnos épp úgy igaz a sörfőzdékre, mint mondjuk a közelmúltban nyílt éttermekre, borászatokra, szálláshelyekre is.
Rövidített műszakok, csordogáló termelés
Az általunk, a jelenlegi helyzettel kapcsolatban kérdezett kisüzemi sörfőzdék reakcióiból kiderül: van, ahol viszonylag bizakodók és arra számítanak, hogy a nyári főszezonra visszatér minden a rendes kerékvágásba, de olyan vélemény is van, hogy a járvány még szinte el sem kezdődött, így biztosan eltart a szezon-, de az is lehet, hogy akár az év végéig.
A legtöbb főzdénél az irodai alkalmazottak otthonról dolgoznak. A Monyonál is ez s helyzet, ahol a főzés viszont megy tovább, de csökkentett üzemmódban. Ők leginkább raktárkészletre gyártanak, pótolják azokat a söröket, ahol átmenetileg készlethiány volt, és a terveik szerint az újdonságokat is elkészítik, valamint előre hoznak bizonyos karbantartásokat.
A Hübrisnél a termelésben résztvevők nagyon gyorsan kialakítottak egy szigorú protokollt a fertőtlenítéssel és a főzde megközelítésével kapcsolatban. A székesfehérvári üzemben rövidül a munkaidő, a jellemzően Budapesten dolgozó irodai alkalmazottak pedig tegnap még mind bent voltak az irodában, de ők is az otthoni munkára készülnek.
Az Ugar Brewerynél szintén folyik a sörfőzés. Kisebb üzemről lévén szó, náluk a szortiment döntő többsége egyébként is friss állapotban pihen a tartályban, így bármikor ki tudják üveges vagy hordós formában szerelni. Tehát náluk amúgy sincsen nagy raktárkészlet, nem is terveznek ilyet.
A sörfőzdékben egyébként is nagyon szigorúak a higiéniai szabályok, de mindenhol tettek plusz intézkedéseket is, sehol sincs kézfogás és fizikai kontakt a munkatársak között, illetve ha valaki a termékkel érintkezik, annak kötelező gumikesztyűt és szájmaszkot viselnie.
A házhozszállítás kevés, és be sem indult igazán
A Monyonál egyelőre van feladat bőven, és csak akkor lesznek kénytelenek szabadságra küldeni a kollégák egy részét, hogyha nagyon elhúzódik a járvány.
A többi főzde is arról számolt be, hogy elbocsájtani senkit sem szeretnének, de az eladások bezuhantak és egyelőre az online rendelések tömeges megindulását sem érzik, sőt, van ahol még csak most dolgoznak az országos házhozszállítás kiépítésén, illetve fejlesztik a webshopot. Volt, aki – név nélkül – úgy nyilatkozott, hogy az online rendelés akkor is elhanyagolható lenne, ha egy nap alatt megtízszereződne az úgy eladott sör ára.
Megkérdeztük a két legnagyobb hazai sörös webshopot is. Egyelőre ők is azt tapasztalják, hogy az online rendelések száma nem nőtt drasztikusan az utóbbi napokban. Valamennyivel nagyobb az érdeklődés, de a roham elmaradt.
Jelenleg minden piaci szereplő arra készül, ha elmúlik a mostani állapot, akkor maximálisan ki tudja szolgálni a piacot, illetve jobb híján abban bízik, hogy mielőbb vége lesz a járványnak.