Emberkísérlet: egy napig radlert ittam, mégis itt vagyok

Írta: Knap Gábor

2018-06-28 | 07:20 Magazin

Fotó: Gardens-with-purpose.com

Idén a magyar gyümölcsről szólt a Soproni Sörrally, abból az alkalomból, hogy a meggy-citrom és a bodza-citrom ízű radlerekhez Sopronban csak magyar gyümölcsöt használnak. Egy napig ittam ezeket vezetés közben. Vajon jó volt-e?

Az alkoholmentes, pláne a gyümölcsös alkoholmentes sör a sörök Barátok köztje: állítólag azt sem nézi senki, a felmérésekből azonban rendre kiderül, hogy sokan nagyon is képben vannak a cselekménnyel kapcsolatban. Nos, a nagy radler vedeléseket sem szokás bevallani, mégis növekszik az eladásuk.

Annyira, hogy az Asahi régiós megmondásán és a Brewers of Europe Forumon is folyton előkerült a téma: a zéró alkoholos sör piacának növekedése arra kényszeríti a sörgyárakat, hogy üdítőitalokat készítsenek – copyright Tim Webb.

Az alkoholmentes sörök piaci részesedése Közép-Európában

Hogy visszakanyarodjunk a rallyhoz, a verseny egyik apropója tehát az volt, hogy a radlerek piaca egy év alatt másfélszeresére nőtt, és a teljes volumen kétharmadát a Heineken Hungária termékei adják, pláne, hogy az alkoholmentes verziókat a vásárlók 75 százaléka keresi a boltokban.

Ha már egész nap vezetni kellett, mentes, gyümölcsös söröket (?) szürcsölt a teljes mezőny, benne az alkalmi Kocsmablog + Beerporn.hu Rally Team is, így sosem látott tapasztalatokat szedtünk az italtípussal kapcsolatban.

A verseny útvonala egyébként a Budapest – Érd – Kapuvár – Sopron volt, ahol a hagyományokhoz híven a VOLT Fesztiválon lazított a mezőny. A versenyzőkkel tartott Nagy István agrárminiszter is, aki a gyümölcsfa-nemesítéssel és gyümölcstermesztéssel foglalkozó érdi Elvira Majorban hivatalosan is nagyon örült annak, hogy a Soproni Radlerekbe magyar meggy és bodza kerül. A miniszter amúgy nem vett részt a versenyben, talán ennek is köszönhető, hogy Sopronban már egészen belazult: lekerült a zakó és a nyakkendő is, sőt, előszedte minden idők agrárminiszteri beszédkezdetét is, miszerint: „az én szakmámban a siker titka a rövid beszéd és a hosszú kolbász”. Oldott volt a hangulat, na.

Jó, de mi újság az egész napos radlerfogyasztással?

Nos, ittuk mi ezeket egész nap – ki melyik aromát bírta jobban, a meggyet vagy a bodza-citromot –, de összességében elmondható, hogy ezek az italok érzésem szerint még mindig túl édesek ahhoz, hogy jó szívvel fogyassza őket az ember.

És ha már szóba kerültek az aromák, Sopronban, a sörgyárban egyszerre szeretnének a hagyomány otthona és a megújulás színtere lenni. Ők voltak azt elsők, akik itthon 2 és 0,0% alkoholtartalmú, illetve PET-palackos radlert dobtak piacra, és pár ilyen italuk cukor helyett már stevia hozzáadásával készül.

Magyarul látható, hogy egyértelműen moccan ezek felé az italok felé a piac. Növekszik a kereslet az (alkoholmentes) radlerek iránt, ráadásul épp a millennials korosztály issza elvileg ezeket – ők pedig egészségtudatosak. Szóval ne kerüljük már meg a kérdést: ha már megújulás, eljutunk egyszer oda, hogy egy radler összetétele nem víz, fruktóz, koncentrátumból visszahigított citromlé, természetes citrom aroma, egyéb természetes aromák, citromsav, gumiarábikum és aszkorbinsav, no meg kb. 40% sör? Biztosan vannak ipari korlátai a tiszta gyümölcstartalomnak, de ennél azért tovább kell majd lépni várhatóan minden gyártónak.

Ja, egyébként a harmadik Soproni Sörrally-t az idei évben is Nagy László Nándor, a Világgazdaság rovatvezetője által vezetett csapat nyerte, akiknek gratulálunk, valamint nagyon fontos beszámolnunk arról is, hogy a VOLT-on eléggé fújt a szél, és baromi hideg volt, Dave Gahan mégis egy kis mellénykében tolta végig a Depeche Mode buliját. Meg ne fázz, Dávid!