Az apátság, ahol házisörfőzőkként láttak neki a termékek fejlesztésének

Írta: Ács Norbert

2021-04-29 | 06:50 Magazin

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tynt Meadow (@tyntmeadow) által megosztott bejegyzés

Konyhai és mosodai berendezéseket költöztettek el annak érdekében, hogy a helyükön sörfőzdét hozzanak létre. A Nagy-Britanniában működő Mount St. Bernard Abbey szerzetesei néhány éve, a nulláról kezdtek neki a sörkészítésnek.

Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött, majd a rocheforti, az Orval, az Achel, és az engelszell-i. Ezeket pedig a La Trappe, a Tre Fontane, a Spencer és a Zundert követte.

Ha pedig érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!

A közösség

„Mottónk a mai napig: Ora et labora” (Imádkozz és dolgozz) – állítják az Egyesült Királyságban, a Saint Bernard hegyen található Mount St. Bernard Abbey bentlakó szerzetesei. A többi trappista rendhez hasonlóan arra törekednek, hogy csakis kezük munkájával keressék meg a „betevő falatot”. Az egyháztól semmilyen nemű támogatást nem kapnak sem a megélhetési költségeikre, sem pedig a komoly történelmi múlttal rendelkező épületeik fenntartására. A közösség bizonyos tagjai asztalosmunkával, fazekassággal, könyvkötéssel és gyertyagyártással foglalkoznak, míg mások rózsafüzéreket és üdvözlőkártyákat készítenek, amiket végül a kolostorban található ajándékboltban értékesítenek. Eredetileg a Saint Bernard fő munkálatait a földművelés tette ki, azonban a huszonegyedik század elején egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ezen tevékenység a jövőben már nem kifizetődő számukra – így végül ezt 2013-ban meg is szüntették.

A Mount St. Bernard Abbey sörfőző szerzetesei (Fotó: Mountsaintbernard.org)

A főzde

Amikor nyilvánvalóvá vált a gazdálkodás egyértelmű veszteségessége, a szerzetesek elkezdtek más alternatív bevételi forrás után nézni. Mivel olyan tevékenységet kerestek, amelyből valamennyien kivehetik részüket, így számos körültekintő kutatás és közösségi vita után végül úgy döntöttek, hogy felelevenítik az apátság sörkészítési hagyományait.

Bár a történelmi recept sajnos már nem állt rendelkezésükre, biztosak voltak benne, hogy idővel sikerül majd legalább egy olyan ízletes ale-t főzniük, amely méltó lesz elődje hírnevéhez. 2017-ben a komplett konyhai és mosodai berendezéseiket áttelepítették, hogy helyükön létrehozhassák a sörfőzdét. A termelési volumen viszonylag alacsony, éppen annyi, hogy fedezni tudják kiadásaikat és támogathassák a különböző szervezetek munkáját. Kezdetben kisebb házi szetteken fejlesztették tudásukat, sok sört megvizsgáltak, és a recept kialakítása is ekképpen zajlott. Az indulásnál rengeteg segítséget kaptak a többi trappista főzdétől és magától a Nemzetközi Trappista Szövetségtől is, melyek mind hozzásegítették őket a jelenleg is kapható főzetük tökéletesítéséhez. 2018-tól a sörfőzés vált a Saint Bernard kolostor legfőbb tevékenységévé, melynek minden egyes munkafázisát az ott élő szerzetesek végzik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tynt Meadow (@tyntmeadow) által megosztott bejegyzés

A sör

A trappista söröket általában arról a helyről szokták elnevezni, ahol a kolostor található – nem volt ez másképp az ő esetükben sem. A Tynt Meadow, vagyis magyarul „tynt-i rét” egyfajta tisztelgés azelőtt a föld előtt, amelyen csaknem két évszázaddal ezelőtt újjáéledt a szerzetesi élet. A hagyomány részeként úgy döntöttek, hogy egy erős sötét ale-t fognak gyártani, de egyértelműen angol stílusjegyekkel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tynt Meadow (@tyntmeadow) által megosztott bejegyzés

A Tynt Meadow egy mahagóni színű, meleg vörös árnyalattal rendelkező sör, melynek a kehelybe való kitöltést követően bézs színű, tartós habja van. Illatában leginkább étcsokoládét, édesgyökeret és gazdag, intenzív gyümölcsízeket vélhetünk felfedezni. A közepesen testes, 7,4%-os alkoholtartalommal bíró ital finoman egyensúlyozza az étcsokoládé, a bors és a füge ízét, miközben melegséggel és szárazsággal kényezteti ízlelőbimbóinkat. A készítéséhez felhasznált komlók, maláták és az élesztőtörzs is mind-mind az Egyesült Királyságból származik. Külön érdekessége a kétszeres erjesztés, melynek első szakasza a tartályban, míg második szakasza pedig magában a palackban történik.

 

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.