fbpx

A spanyolok is főznek trappista sört

Írta: Rutkai Vera

2021-05-13 | 06:54 Magazin

A francia Mont des Cats, és a spanyol Cardeña jelenleg az a két trappista sör, melyek nem rendelkeznek még hivatalos ATP (Authentic Trappist Product) címkével. Jelen cikkünkben az utóbbi, több mint 1200 éves kolostor sörével foglalkozunk behatóbban.

Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött, majd a rocheforti, az Orval, az Achel, és az engelszell-i. Ezeket pedig a La Trappe, a Tre Fontane, a Spencer és a Zundert követte. Legutóbb pedig a Tynt Meadow-ról, aztán a Mont des Cats-ről olvashhatatok.

Ha pedig az érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!

A San Pedro de Cardeña kolostor öt éve dobta piacra belga sörfőzési hagyományokra épülő sörét, szélesítve ezzel borból, pácolt juhsajtból, gyógynövénylikőrből, mézből és kerámiákból álló termékpalettáját. Ezzel a Cerveza Cardeña lett Spanyolország első trappista kézműves söre!

Több mint ezerkétszáz éves kolostor

A burgosi fővárostól néhány kilométerre délkeletre található San Pedro de Cardeña-t 1931-ben Spanyol Nemzeti Művészeti Kinccsé avatták. Valóban impozáns kulturális emlékhely. Egyes történészek szerint már a VIII. században is létezhetett, az ókori bencés történészek rendjük első spanyolországi kolostoraként tartják számon.

Első írásos feljegyzést 902-ből találunk az épületről, amikor Lantarón és Cerezo grófja, Gonzalo Téllez és felesége jelentős adománnyal segítették a kolostor életét. 934-ben III. Abd ar-Rahmán kalifa csapatai elpusztították a kolostort, mely 200 szerzetes vértanú áldozatával járt. A kolostor ekkori vezetőjét, Sancho apátot 1603-ban szentté avatták.

Fotó: Wikipedia.org

Két gróf támogatásával a romok helyére új kolostor épült, mely a XI. századra teljes pompájában tündökölt. A XII. században rövid ideig a cluny-i apátsághoz tartozott. A XIII. századtól a Toledo tartományi Claustral Bencés Gyülekezet része volt, egészen 1502-ig, a San Benito de Valladolid gyülekezetébe való beépüléséig.

1836 és 1942 között a kasztíliai kolostort megfosztják földjeitől és magától a szerzetesi élettől. 1933-ban végül a San Isidro de Dueñas palenciai kolostor ciszterci közösségének sikerülne visszaszerveznie a kolostori életet, ha nem szólt volna közbe a polgárháború. 1936 és 1940 között foglyok koncentrációs táboraként működött a hely, s csak 1942. áprilisában került sor a ciszterci közösség végleges megalapítására. A kolostor 1946. január 30-án autonómiát kapott, 1948-ban pedig elnyerte az apátság címet.

Az egyetlen spanyol trappista sör

Tizenegy ciszterci testvérközösségüket követve a Cardeña kolostor szerzetesei, Roberto Iglesias apáttal az élen elhatározták, hogy belga hagyományokat követő, kézműves sört alkotnak. Egy Kaliforniában tanult skót sörfőzőmester, Bob Maltman megalkotta a Cerveza Cardeña receptúráját. Jelenleg egy spanyol kézműves sörfőzdében készítik és palackozzák a 7%-os triplet. Felsőerjesztésű sörről van szó, mely az üvegben átesik egy második fermentáción. A világos borostyánszínt bőséges hab koronázza, erőteljes aroma, gyógynövényes és gyümölcsös ízjegyek dominálnak. Erős test kissé szárazabb kivitelben. Mivel a szokásosnál több malátával készül, ez a sör kissé keserűbb trappista, a társaihoz képest. Készítéséhez többféle árpamalátát, a kolostor saját élesztőjét és ivóvízét használják.

Bár a 2016-os piacra kerülést követően csupán hónapok kérdésévé tették az apátság saját területén belül működő sörfőzdéjét, ennek megalakulására mindezidáig nem került sor. Jelenleg a Cerveza Cardeña Triplet az apátság saját boltjában, weboldalán és a burgosi közösségi tereken forgalmazzák igen kis palackszámmal. Mivel a sör nem a kolostor területén készül, a Trappista Szövetségnek egyelőre nem áll módjában kiadni az ATP címkét. Ettől függetlenül a belga kézműves hagyományok és a spanyol stílus nagyszerű ötvözetét képviselő, igazán egyedi sörről beszélünk.

A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.