Cikk megosztása
Ausztria egyetlen trappista sörfőzdéje a Duna mellett, az engelszell-i apátságban működik, ahol mindössze kilenc szerzetes él. Söreiket csakis Ausztriából származó malátával, a szomszédból származó komlóval készítik, és minden elkészült főzetet egy tartályban szállítanak a palackozóba.
Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött, majd a rocheforti, az Orval, és az Achel. Ha pedig érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!
Az engelszell-i apátság története és látványosságai
A kolostort 1293-ban Bernhard von Prambach püspök alapította, két évvel a ciszterci rend átvétele előtt. Bár a reformáció jelentős gazdasági és szellemi hanyatlással járt számukra, 1618-ban a wilheringi anyakolostor elkötelezettségének köszönhetően, végül sikeresen kilábaltak a sötét korszakból.
1786-ban II. József császár megszüntette működésüket, így a kolostor épületei többnyire csupán gyárként és lakóhelyként szolgáltak. Később, 1925-ben az oelenbergi apátságból kizárt trappista szerzetesek új otthonukat Engelszellben találták meg.
Néhány évvel ezután, 1931-ben az engelszell-i apátság végül ismét megkapta hivatalos működési státuszát. Akkori vezetőjüket, P. Gregorius Eisvogelt pedig püspökké avatták. A hozzá tartozó Kollégiumi Templom (1754 és 1764 között épült) lenyűgöző rokokó stílusjegyekkel rendelkezik. A 76 m magas torony csupán a hab a tortán, a csodás épületet Johann Georg Üblhör, Joseph Deutschmann és Bartolomeo
Altomonte lenyűgöző műalkotásai díszítik.
1995 óta Marianus Hauseder apát vezeti a mindösszesen 9 szerzetesből álló kolostori közösségét. A turizmus mellett természetesen a termékeik (például a saját gyártású, számos különböző ízben kapható likőrök) értékesítése alapvető szerepet játszik az apátság gazdasági
működésében.
Engelszell földrajzilag tekintve Felső-Ausztria északi részén, közvetlen a Duna mentén, egy erdőkkel és dombokkal körülölelt völgyben helyezkedik el.
A főzde és söreik
Közzétette: Canadianbeerblogger – 2018. május 3., csütörtök
Az engelszelliek büszkén hirdetik, hogy nemcsak a főzés folyamatában, de a sör erjesztése, érlelése és annak tárolása során is természetes folyamatok zajlanak. Értelemszerűen ezek időtartama eltérő lehet, éppen ezért a sörnek elegendő pihenőidőt hagynak a végső ízvilág kialakítása érdekében.
A jelenleg is üzemelő főzdét 2012-ben alapították, beírva ezzel magukat a sör-történelembe: az apátság az akkori világ nyolcadik, Ausztria pedig máig egyetlen trappista sörfőzdéje lett.
A Nivard, a Benno és a Gregorius elnevezésű söreiket belga trappista sörfőzdék mintája alapján készítik. A kínálat később tovább bővült: 2019-ben a Trappist Weisse-vel, 2020-től pedig a Zwickl-lel. Azonban, hogy mind az öt változat közül egynél se feledkeznek meg fejet hajtani, a kolostor és az annak helyet adó nagy múltú vidék előtt, így a főzetek elkészítéséhez csakis Ausztriából származó árpa- és búzamalátát, valamint különleges bajor malátákat használnak. A komló pedig a szomszédos Mühlviertelből érkezik, amely nem mellesleg Ausztria legnagyobb komlótermő vidéke. Érdemes továbbá azt is megemlíteni, hogy valamennyi Engelszeller sör alapjául belga ale élesztő szolgál.
Mivel a főzde az éves termelésük korlátozásából adódóan nem rendelkezik saját palackozóval, így a kész sört egy mobil tartály segítségével a szomszédos Schläglba szállítják, ahol is a csomagolással együtt elvégzik a hiányzó munkafolyamatot. Trappista apátsági sörfőzdeként természetesen nincs lehetőségük reklámkampányokba, vagy akár kereskedelmi promóciókba invesztálni, éppen ezért Engelszellben rendkívül hálásak az őket eltartó, a világ minden tájáról érkező vásárlóiknak.
Összefoglalóul tehát: a csodálatos környezeti adottságokkal megáldott hely nem csupán a minőségi sörök kedvelőinek, de a kirándulni és túrázni vágyóknak is egy remek kikapcsolódást biztosít.
A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.