Cikk megosztása
Amikor tavasszal megnéztük a Fehér Nyúl Sörfőzdét, még nem volt meg a taproom, és a hely, ahol sörvacsorákat, kóstolókat tervezték a tulajdonosok. Azóta az is elkészült, és az első nyilvános esemény a Beerganika sörvacsorája volt. Ki nem hagytuk volna. Nyugi, volt répa is.
Már a novemberi Beerganika sörvacsorán gyanús volt, hogy a Fehér Nyúl Rafa és a Shuba (az ukrán céklás heringsaláta) örök barátságot kötött, így semmi meglepő nem volt abban, hogy először ezúttal is ez a párosítás került az asztalra.
Múltkor azt írtuk róla, hogy „a heringsaláta burgonyás, hagymás, de legfőképp céklás és pácolt heringes ízkavalkádja mellé olyan sört tenni, amely nem nyomja el, mégis tud érvényesülni, nem könnyű feladat. Ebben az esetben viszont úgy sikerült kivitelezni a dolgot, hogy a sör rengeteget tudott hozzátenni az együttes élményhez: a vagányul citromhéjas sour IPA-nál talán nem is lehetne jobb párja ennek a fogásnak.” Akkor mindenki a sör mérhetetlen citrusosságán lelkendezett, ám érdekes módon ebben a szériában kevesebb a citrus, és több a krémesen savanyú karakter, így a fogás majonézességéhez közelített jobban. Továbbra is szeretnivaló pár.
A Beerganika által összerakott menükben az egyik szeretnivaló dolog az, hogy nagyon egyszerű alapanyagokból, tényleg kreatívan készülnek, és semmi felesleges nem kerül a tányérra csak azért, hogy fenszibbnek tűnjön egy fogás. A grillezett camembert dióval, salátával és birsalma sajttal hibátlan példa erre, pláne, hogy fantasztikusan dolgozik együtt a friss, finoman fanyar, és a fajtához képest nagyon krémes Fehér Nyúl APA-val.
És ha már ez egyszerű alapanyagokról beszélünk, a szalonnás répa batonokhoz tényleg csak néhány fűszer, sárgarépa és húsos szalonna kellett. Mégis az egyik legérdekesebb ízhatást érték el vele és a Szikra nevű sörrel, amely egy kávés-tonikos APA. A Borganika, vagy Beerganika, de leginkább Pancsovay Zita és Papliczky Gábor régóta játszik a kávé komplex ízeivel, és azzal, hogyan lehet egy-egy fogásba beépíteni. Az édes, kissé földes ízű répa és a sós szalonna ízfelfedező útra indulnak együtt a Szikrával, amely előbb kávés, lecsengésében pedig tonikos. A kávé pörköltsége és a szalonna füstölt ízei, a tonik és a répa bátor párosítása, a „kávéval hidegkomlózott” sörrel okoztak némi meglepetést a vendégek között, de gyors közvélemény kutatásunk alapján mindenkinek ízlett minden korty és falat.
Mielőtt tovább mennénk, essünk túl a répa és a nyúl kötelező, öncélúan cukiskodó együttesén:
Köszönjük.
Barley winehoz főzni nem lehet könnyű. Pláne olyanhoz, mint amilyen a Fehér Nyúl tökúj söre, ami egy single malt cucc, keményen hidegkomlózva Ekuanottal, hihetetlenül intenzív, 11%-os, Álmos, a sörfőzde egyik tulajdonosa szerint roppant mód ananászos, trópusí ízjegyekkel rendelkező. Az ételpárja ezúttal egy szép, pikáns bárány curry volt, gyömbérrel, fokhagymával, kókusztejjel – nem nyomta el a sört, és nem engedte, hogy a sör elnyomja. A friss korianderrel tálalt bulgur pedig olyan hibátlanul működött a jócskán megkomlózott barley winenal, annak is a legkomlósabb részeivel, hogy simán kikiáltható lenne a vacsora csúcspontjának – hogyha nem lettek volna egyéb vendégek, akik szerint valami más volt a leginkább kiemelkedő. De hát ez a dolog szépsége, mindenki megtalálta a kedvencét.
A Fehér Nyúl russian imperial stoutja Chinook komlóval és zabmalátával készül. Tökéletesen olyan illata van, mint a Propolisz tablettának, a mézes jegyek mellé pedig az aszalt gyümölcsök, a szilva és a meggy zárkózik fel, hogy a lecsengést átadja a kakaónak meg a csokinak. És ez csak leírva ilyen egyszerű, az íve, az üteme és az intenzitása olyan szinten megrendezett, mint egy jó színdarab. A kókuszkocka amolyan „csókolom, én is itt vagyok, bejöhetek” szinten volt csak jelen mellette, de szerencsére maradt belőle akkorra is, amikor a sör már elfogyott.
A következő Beerganika eseményt együtt (értsd Beerganika – Beerporn.hu) hozzuk össze, és január 18-án lesz. Legalább ilyen jó lesz, tényleg!