Cikk megosztása
Nocsak! Trappista sört készítő apátság, az USA-ban? Bizony ilyen is van. A New Englandben, egészen pontosan a massachusettsi Spencerben működő apátsági sörfőzde a legnagyobbaktól tanult, szerzetesei pedig nem voltak restek Belgiumig utazni inspirációért.
Ebben a sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra. Elsőként a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertettük, aztán a Westmalle jött, majd a rocheforti, az Orval, az Achel, és az engelszell-i. Ezeket pedig a La Trappe és a Tre Fontane követte.
Ha pedig érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első ebből a részéből derül ki!
Következő trappista apátságunkhoz gondolatban át kell utaznunk a tengerentúlra, hiszen a St. Joseph’s Abbey, más néven a Spencer Apátság, az Egyesült Államok területén jött létre 1950-ben, egészen pontosan a massachusettsi Spencerben. A trappista apátságok sorát 2013. óta erősítik, éves termelésük pedig egészen kevés, nem éri el az 5000 hl-t sem.
Az apátság nagyon büszke templomuk egyszerű, mégis feltűnő és gyönyörű harangtornyára, mely sokaknak mutatott már utat lelki békéjük megtalálásához. A templom oltárán található, kőbe vésett kalligráfia (melyet a Spencer egyik szerzetese és művésze, Br. David Holly készített az alapításkor) szolgál alapjául a Spencer sör logójának és betűtípusának.
Sörfőzéssel idestova 60 éve foglalkoznak, emellett készítenek különféle zseléket, lekvárokat is. A bevétel egy részét a kolostori munka fenntartására fordítják, míg a többivel a szegényebb közösségeket és rászorulókat segítik. A sörfőzési tevékenységet egy két évig tartó adatgyűjtési procedúra előzte meg. Elsőként felkeresték a Westmalle Apátságot, melyről korábban már írtunk nektek. Ezt követően folytatódott a belgiumi túra; második állomásként a Sint Sixtust választották, ahol a világ legjobbnak tartott sörét, a Westvleterent állítják elő. Tőlük is nagyon sok segítséget, tanácsot, információt kaptak ahhoz, hogy a szerzetesek visszatérésük után, megalapítsák a trappista hagyományok betartásával az Egyesült Államok első, és a mai napig egyetlen trappista sörfőzőjét.
Az alapszortiment kezdetben öt főzetre korlátozódott: Ale, Holiday Ale, Monk’s Reserve Ale, Imperial Stout, valamint ők voltak az elsők, akik az évszázados trappista tradíciót átvetítették egy modern IPA-ra, amely viszont csak Európában elérhető. Ezt követően bővítették kínálatukat; jelenleg választhatunk már Vienna Lager, Premium Pilsner, Monk’s Ipa, Peach Saison és Grapefruit Ipa főzeteik közül is.
A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.