Cikk megosztása
Egyelőre bizakodók a hazai vendéglátóhelyek üzemeltetői, de egyre biztosabb, sokan lesznek kénytelenek végleg lehúzni a redőnyt. A talpon maradókat, az újranyitás után minden eddiginél jobban segítené a csökkentett csapoltsör áfa.
A csapolt sör áfakulcsának csökkentése olyan téma, amely rendre elő-előkerül, ám kézzelfogható eredménynek egyelőre nincs nyoma. A Magyar Sörgyártók Szövetsége évek óta kisebb-nagyobb intenzitással lobbizik az ügyben. Utolsó hivatalos információnk szerint tavaly a Pénzügyminisztérium nem zárkózott el a csökkentett csapolt sör áfa ötletétől, de 2019 végén a részletek még kidolgozás alatt álltak.
Ideális esetben a koronavírus járvány felgyorsíthatja a sörgyártók és a vendéglátóipar ezirányú törekvéseit, hiszen épp a kocsmák, sörözők és éttermek számára tenne lehetővé magasabb haszonkulcsot az alacsonyabb áfa. Magyarul: egy ilyen kezdeményezés még békeidőben sem a kocsmákban tapasztalt sörárak csökkenését jelentené, hanem a keletkezett többlet minden bizonnyal a vendéglátóhelyen maradna. A vendéglátóhelyeknek pedig talán soha sem volt akkora szüksége arra a pénzre, amelyet nem kellene adóként befizetniük, mint a járványt követő talpra álláskor.
Egy felmérés szerint a vendéglátóipari szereplők fele zárt be eddig, ám ők is csak átmeneti szünetet terveznek, vagyis várják a folytatást. A kormány pénteken jelentette be, hogy a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatokban – a kisüzemi sörfőzdéknél is – csökkennek a munkáltatói járulékterhek, de ez korántsem lesz elég a vendéglátóipar egy részének megmentéséhez. A nagy sörgyártók termékeinek 10-15 százaléka fogy el a vendéglátásban, a kisüzemi sörfőzdéknél ez a szám 90-95 százalék is lehet. A csapoltsör alacsonyabb forgalmi adókulcsa tehát egyszerre nyújthat segítséget a gyártóknak és a HoReCa szektor szereplőinek is. Utóbbiak a náluk maradó pénzt az esetleges fejlesztések mellett elsősorban a munkaerő megtartására tudnák fordítani.