Cikk megosztása
Persze, már egy ideje minden év elején ez a szöveg – legyintenek erre sokan. És talán mi is így tennénk, hogyha nem a hazai sörpiac néhány legprominensebb képviselője állítaná ezt. Évértékelő és jövőbelátó összeállításunk következik.
Karácsony előtt azzal kezdtünk el zargatni pár, a magyar sörvilágban meghatározó arcot, hogy mondják el, szerintük melyek voltak az év legfigyelemreméltóbb sörei, mely eseményekre gondolunk majd vissza úgy, mint mérföldkövekre, és mit hoz a 2019-es esztendő. Ali Rawech Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa; Simonfai Balázs, gerilla sörfőző, a Hara’Punk egyik fele; Bart Dániel, Élesztő és Főzdefeszt alapító, sörkereskedő; Németh Antal sörfőző, a Monyo Brewing egyik tulaja; Lehmajer Viktor, a Soproni Sörgyár sörfőző mestere; és Bukovinszky László, a Szent András Sörfőzde egyik tulajdonosa válaszolt a kérdéseinkre.
A három legizgalmasabb, idén kóstolt sör
Ali Rawech Szami
- Monyo Spontan Hárslevelű 2018 – Mivel a borokat sem vetem meg, ezért nagyon tetszenek ezek a házasítások, amit a spontán erjesztés még különlegesebbé tesz.
- Dimbo Lab – Grape Ale (Brut IPA) – Egyre gyorsabban követjük a nemzetközi trendeket, így mondanom sem kell, hogy mennyire vártuk az első Brut IPA-t Magyarországon. A Dimbo-s fiúk ezt kiválóan hozták.
- TuffBuzz – Ms. WorldWild (Berliner Weisse) – Ebben az évben számomra a legkedvesebbek a sour ale-k voltak, amire kiváló példa ez a sör.
Simonfai Balázs
- Mad Scientist – Magyar Uborkasaláta
- Monyo – Hungarian Terroir Series
- „Illetve egy kísérleti főzetünk, melyet kizárólag kéksajttal erjesztettünk. Utóbbi egyszerre volt izgalmas, meglepő és nagyobb dózisban ihatatlan is. :)”
Bart Dániel
- Reketye Brewery – Kettlesourus
- Balkezes – Bagoly, LD50
- Tuff Buzz – Sourbucks/Mrs. Worldwide
Németh Antal
- „Az egyik nem is sör, Bécsben kóstoltuk egy rendezvényen. Egy hidegkomlózott cider volt, mindenki el volt tőle ájulva.”
- „Nagyon jók a sörei a Balkezesnek, a Bagoly például nagyszerű.”
- „Szívesen ittam a HopTop és a Horizont lágereit is.”
Lehmajer Viktor
- Krois Brewery – Black Unicorn
- Krois Brewery – Aviso IPA
- Vaskakas Sörfőzde – Johnny B. Good. Egyik sör sem esik túlzásokba, nem akar több lenni, mint ami. Stabil minőség érződik mögöttük és szakértelem. Mindhárom, finom, frissítő, könnyen iható.
Bukovinszky László
- Monyo Brewing, Terroir sorozat
- „az érlelt sörök, a mi 3 éves Black Rose-unk és a
- Horizont Night Shift.”
Mi történt 2018-ban Magyarországon, sörfronton?
A megkérdezettek legnagyobb része szerint javult az átlag minőség, valamint továbbra is dúl a kísérletezési kedv. Azzal, hogy a kraft sörök bekerültek a hipermarketekbe, elérhetőbbek lettek mindenki számára, ugyanakkor a vásárlók is egyre több fajtát ismernek, illetve elvárják az újdonságokat.
Bart Dániel kiemelte, hogy immár valódi verseny zajlik a piacon, miközben még mindig érkeznek az új szereplők.
Bukovinszky László a sűrűsödő sörelőadásokat, söresteket hangsúlyozta, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindez csupán budapesti jelenség, és vannak olyan területek – így a sajtóban, vagy a közbeszédben való szereplés – ahol a kisüzemi sör nem fejlődött eleget.
Mérföldkövek
Arra a kérdésre, hogy melyek lehetnek azok az események, amelyekre majd fontosként gondolunk vissza pár év múlva is, a megkérdezettek szinte egybehangzóan az első Beer Week in Budapestet nevezték meg. Ali Rawech Szami szerint ez egyébként a jövőben még nagyobb szerepet kap majd, és később fogjuk csak igazán megérteni, milyen fontos volt az első ilyen rendezvény.
Szerinte az is fontos, hogy egyre több sörversenyt hirdetnek, legtöbbjük pedig évente visszatérő eseményként tervezi a működését. Ami pedig szintén mérföldkő lesz a HopTop Brewery tulajdonosa szerint az, hogy a kisüzemi piac elérte a fordulópontot: a kereslet nem tudja követni a kínálatot, így csak folyamatos megújulással és kreatív ötletekkel lehet majd az élmezőnyben maradni.
Németh Antal kiemelte, hogy egyre több magyar főzde kap meghívást külföldre, a magyar kraft sörök kezdenek felkerülni az európai térképre.
Lehmajer Viktor azt tartotta fontosnak, hogy a prémium sörök fogyasztói csoportja is kezd átalakulni: új rétegek jelennek meg, új szokásokkal. A 30 alattiak például kísérletezőbb kedvűek, szerinte ők lehetnek azok, akik nagy lendülettel vihetik tovább a sörforradalmat. A Soproni Sörgyár sörfőző mestere úgy vélte, 2018-ben az is megkerülhetetlen, hogy Magyarországon a nagy gyártók is végre dobnak piacra más söröket is a láger mellett.
Bart Dániel a Beer Week in Budapest mellett egyébként a közelmúltban kinyitott BrewDog Bár megjelenését is mérföldkőnek tartja. Erre Bukovinszky László is kitért. Bukovinszky azt mondta, hogy ez a „multivá váló” (komoly nemzetközi terjeszkedésbe fogó) kisüzemek, Magyarországra való betörését szimbolizálja. A Szent András Sörfőzde tulajdonosa elmondta: „ez egy sima pubnyitásnál sokkal komolyabb folyamat, és a következő években nagyon erős lehet”.
Kifejtette, ide kapcsolódik a kisüzemi sörök korábbinál komolyabb importja is, és felhívta rá a figyelmet, hogy a külföldről behozott, kisüzemi sörök a legtöbb esetben a hazai kisüzemeknél lényegesen nagyobb főzdékben/gyárakban készülnek. Bukovinszky fontosnak tartotta továbbá, hogy 2018-ban nyitott meg a Szent András Sörfőzdében Magyarország első komoly berendezésállománnyal felszerelt kisüzemi sörlaborja. A berendezést szállító cégek szerint pedig ezután számottevően nőtt az érdeklődés a labortechnikai berendezések iránt. A magyar kisüzemi szcénában a technika fejlődése az utóbbi pár évben folyamatos és ez így lesz még évekig, azon belül a labortechnikai fejlődés robbanása 2018-hoz köthető.
2019 forró év lehet
A HopTop Brewery tulajdonosa alig várja már az újabb és újabb fahordós sörök megjelenését, hiszen szerinte 2019 ezeknek az éve lesz a magyar piacon – pláne, hogy nagy részük már a hordókban is van. Németh Antal, Lehmajer Viktor és Simonfai Balázs is a hordós, illetve a savanyú sörök fokozott megjelenéseire számít. A Soproni sörmestere emellett még stout, porter és gyümölcsös sör fronton vár mozgást, illetve jöhetnek szerinte még fokozottabban a craft lágerek is.
Többen emelték ki, hogy megjelennek a pénzügyi befektetők is, akik jelentős változásokat idézhetnek elő a piac jelenlegi szerkezetében. Bukovinszky László azt is elmondta, mennyire megnőtt az új szereplők számára a piacra való sikeres belépés ára. 2015-2017 között még elég volt 70-80 millió forint egy sikeres főzde beindításához, és sikerült is néhány akkor induló üzemnek/brandnek az értékesítési volumenben a legnagyobbak közé kerülnie. Mára a 70-80 millió már nem elég, hogyha valaki komoly piaci szereplő szeretne lenni, jelentős volumennel, sokkal inkább 400-800 millió forintra van szükség. Ennek ellenére Székesfehérváron, Nagytarcsán, Kápolnásnyéken, Pannonhalmán és Miskolcon is ilyen üzemek épülnek – vagy épp elkészülnek.
Többen is említették, hogy jövőre kulcskérdés lehet a nagy sörgyárak kizárólagossági szerződéseinek a sorsa. A kisüzemek rendszeresen jelzik, hogy a Gazdasági Versenyhivatal korábbi ajánlásának (amely a kizárólagosságokat hivatott visszaszorítani) különböző módszerekkel történő kijátszása folyamatos, viszont a sörpiacon befektető kormányzati/közéleti szereplők megjelenése befolyásolhatja a helyzetet.
A kisüzemek között minden bizonnyal nő a verseny 2019-ben, és megjelenhetnek eddig nem látott üzleti módszerek is. A megkérdezettek közül ugyanakkor többen is úgy vélték, hogy a fokozódó verseny következtében megfigyelhető árcsökkentési és/vagy üzembezárási hullám még nem a következő évben, hanem valamikor 2020-’21-ben tetőzik majd