Az utóbbi évtizedben rendre indultak az újabb és újabb kis sörfőzdék Csehországban is, ám az előző évben csak 35 új üzem nyílt meg. Állami támogatás nélkül pedig nehéz helyzetbe kerülnek a cégek.
A cseh söriparon is nagyon súlyos nyomot hagyott a koronavírus-járvány: a hónapokra bezárt vendéglők megrendeléseinek elmaradása súlyos csapást mért a hagyományos kiskereskedelemben kevésbé jelen lévő kézműves sörökre. 2020-ban csak 35 sörfőzde kezdett működni, és az sem biztos, hogy ezek átvészelik majd a válságot – írja a Napi.hu.
Az alapanyagok és a szállítás is megdrágult és Michal Voldrich, a Cseh-Morva Sörfőzők Szövetségének vezetője szerint a kis cégek szaporodásának tízéves tendenciája ér véget.
A cseh piacon számos vendéglőben lehet kapni helyi kisüzemi sört, olyanokban, ahol korábban csak nagy márkákat lehetett megvenni, és elszaporodtak a sörbárok is.
A kis főzdék Csehországban évente csak tízezer hektoliter sört állíthatnak elő, de piaci trendeket indítanak az újításaikkal. Az egyik ilyen divat a 2000-es évek elején búzasörök megjelenése volt, majd ezt követően az ízesített sörök jöttek, az elmúlt fél évtized pedig az ale-ek időszakát hozta – mondta Michal Voldrich.